Skip Bo - Spelguide

Vill du lära dig spela Skip Bo? Då har du kommit rätt. Det här är ett kortspel som sker med en speciell kortlek. Målet i spelet är att bli av med korten i sin grundhög först av alla. För att lyckas behöver du både skicklighet och tur. Du ska tillsammans med din motståndare bygga stegar som går från ett till tolv.

Skip bo

Skip bo regler

Spelet sker med en specialtillverkad kortlek. Den består av numrerade kort som går från ett till tolv. Dessutom finns det 18 Skip bo-kort i leken. Det är spelets jokrar som du kan ersätta vilket annat kort som helst med. Totalt består kortleken av 162 kort.

Varje spelare får en grundhög med kort. Om ni är två till fyra spelare ska ni ha 30 kort var i era grundhögar. Är ni fem till sex spelare ska ni ha 20 kort i era grundhögar. Korten i grundhögen ska vara neråtvända, förutom det översta som ni vänder upp.

Spelet passar två till sex spelare. Ni kan spela individuellt eller i lag.

Alla spelare ska dessutom ha fem kort på handen.

Bygg sedan högar som går från ett till tolv på bordet. När ni har byggt färdigt en hög vänder ni bort den och börjar på en ny.

Om du lyckas spela ut alla korten du har på handen under din tur får du ta upp fem nya kort och en ny tur. Lägg ut kort tills det tar stopp för dig. Då går turen över till nästa spelare.

Du avslutar din tur genom att lägga ett kort i en egen slänghög.

Den av er som blir av med korten i sin grundhög först vinner spelet.

Så spelar du Skip Bo

Det här kortspelet finns inte som onlinespel. Som tur är går det enkelt att spela offline.

Följ bara de här stegen:

  1. Börja med att blanda kortleken noga.
  2. Dela därefter ut grundkorten. 30 kort var om ni är 2–4 som spelar eller 20 kort var om ni är 5–6 spelare.
  3. Korten som blir över lägger ni i en hög mitt på bordet. Det blir spelets draghög. Där tar du upp nya kort efter din tur. Du ska alltid ha fem kort på handen.
  4. Alla spelare ska vända upp det översta kortet i grundhögen. De andra ska ligga nedåtvända och vara dolda.
  5. Därefter ska ni ta upp fem kort var på handen.
  6. Du som sitter till vänster om givaren ska nu försöka börja lägga ut kort. Ditt mål är att bygga högar som går från ett till tolv på bordet. Ni kan ha i gång fyra olika högar samtidigt. En hög måste börja med en etta eller ett Skip bo-kort. Du får lägga ut kort från handen och det översta kortet från din grundhög.
  7. Lägg ut så många kort i nummerföljd som du kan. När det tar stopp för dig ska du slänga ett kort i en personlig skräphög. Du får bilda fyra olika skräphögar. Under dina kommande turer kan du även använda de översta korten i dem högarna i spelet.
  8. Turen går i Skip bo spel går sedan över till nästa spelare medsols. Den spelaren kan bygga vidare på högarna du börjat på, eller börja på nya.
  9. När en hög blir komplett, det vill säga innehåller alla kort från ett till tolv, vänder ni bort den och börjar på en ny hög på samma plats.
  10. Den av er som blir av med alla kort i sin grundhög först vinner spelet.

Skip bo

Skip bo regler – snabbfakta

Det här spelet kommer från företaget Mattel. Samma tillverkare har även skapat det populära kortspelet Uno. Dessutom tillverkar och säljer de Barbie-dockor. De är ett av världens största leksaksföretag.

Här kommer ytterligare snabbfakta om spelet:

Spelkategori Kortspel
Antal spelare 2–6, går även att spela i lag
Du behöver Skip bo-kortlek
Speltid Cirka 30 minuter
Svårighetsgrad Medel
Åldersrekommendation Från 7 år
Tillverkare Mattel

En videoguide om spelet:

 

Skip Bo regler – ett roligt familjespel

Det här är ett kortspel med enkla regler. Av den anledningen funkar det också bra i familjer med barn. Alla kan spela tillsammans, trots olika åldrar och kunskaper. Om ett barn skulle behöva lite hjälp på traven kan ni spela i lag, så att barnet får stöd av en äldre person. Jag har testat Skip Bo i familjesammanhang och det har alltid blivit populärt, både bland barnen och de äldre i sällskapet.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.