Så spelar du Mastermind

Mastermind är ett gissningsspel för två personer. En av er skapar en kombination med färgglada pjäser. Den andra spelaren ska sedan försöka gissa kombinationen så fort som möjligt. För att spela behöver ni ett speciellt bräde och pjäser. Spelet har enkla regler, vilket gör att det passar spelare mellan 6 och 99 år. Läs vidare för att lära dig spela Mastermind original.

Spela Mastermind gratis online

Mastermind regler

  • Mastermind original är ett brädspel skapat för två spelare: en kodare och en gissare. Kodaren skapar en hemlig färgkombination. Gissaren försöker sedan lista ut den hemliga koden genom att göra olika gissningar.
  • Du som är kodare utformar koden hur du vill. Till exempel får du välja samma färg på flera pjäser, eller till och med ha samma färg på allihop.
  • Kodaren skapar en hemlig färgkombination genom att placera upp till fyra färgbrickor i en rad i gömstället. Det är en speciell del av brädet där gissaren inte kan se pjäserna.
  • Gissaren börjar att göra sin första gissning genom att placera fyra färgpjäser i en rad på den nedre delen av brädet.
  • Kodaren ger feedback efter varje gissning genom att sätta ut svarta och vita brickor bredvid gissningen enligt följande:
    • En svart bricka betyder att en av gissningens pjäser är korrekt både gällande färg och position.
    • En vit bricka betyder att en av gissningens pjäser är rätt, men att den sitter på fel ställe.
  • Gissaren använder den feedback de får för att göra nästa gissning. Spelet fortsätter tills gissaren har gissat rätt färgkombination eller tills gissaren nått slutet av brädet. Då har hen inte fler gissningar kvar och kodaren vinner spelet.

Mastermind

Mastermind – ett enkelt brädspel som passar alla

Jag spelade ofta Mastermind med mina vänner när jag var i åttaårsåldern. Det var kul både att försöka hitta på kluriga koder och att gissa de andras. Nu är jag i trettioårsåldern och den senaste veckan testade jag spelet igen. Spelet kändes fortfarande spännande och påminde mig en hel del om Sänka skepp.

Därför skulle jag säga att spelet passar i princip alla åldrar. De enkla reglerna gör att det passar barn, men spänningen finns där även för vuxna. Om du vill ha något att spela tillsammans med hela familjen kan Mastermind passa perfekt. Eftersom spelet är anpassat för två spelare får ni emellertid turas om eller spela tillsammans i lag.

Ett annat enkelt spel som passar fler spelare är Fia med Knuff. Du kan läsa mer om det spelet i vår artikel om det.

Masterminds historia

Det här är ett relativt nytt spel. Det var den israeliska brevbäraren Mordecai Meirowitz som skapade det på 1970-talet.

Meirowitz skapade spelet som en variant av ett äldre logiskt spel som heter Bulls and Cows. Från början hette Mastermind Codebreaker.

Meirowitz gick sedan till flera leksaksföretag för att försöka sälja spelet till dem. De ledande leksaksföretagen ratade spelet. Det brittiska leksaksföretaget Invicta Plastics var emellertid intresserade. De köpte alla rättigheter till spelet, designade om det en aning och gav det namnet Mastermind. Spelet blev snabbt populärt över hela världen. 1971 hade spelet sålt över 50 miljoner exemplar i över 80 länder.

Idag finns spelet även som spel online.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.