Så spelar du Mastermind

Mastermind är ett gissningsspel för två personer. En av er skapar en kombination med färgglada pjäser. Den andra spelaren ska sedan försöka gissa kombinationen så fort som möjligt. För att spela behöver ni ett speciellt bräde och pjäser. Spelet har enkla regler, vilket gör att det passar spelare mellan 6 och 99 år. Läs vidare för att lära dig spela Mastermind original.

Mastermind regler

  • Mastermind original är ett brädspel skapat för två spelare: en kodare och en gissare. Kodaren skapar en hemlig färgkombination. Gissaren försöker sedan lista ut den hemliga koden genom att göra olika gissningar.
  • Du som är kodare utformar koden hur du vill. Till exempel får du välja samma färg på flera pjäser, eller till och med ha samma färg på allihop.
  • Kodaren skapar en hemlig färgkombination genom att placera upp till fyra färgbrickor i en rad i gömstället. Det är en speciell del av brädet där gissaren inte kan se pjäserna.
  • Gissaren börjar att göra sin första gissning genom att placera fyra färgpjäser i en rad på den nedre delen av brädet.
  • Kodaren ger feedback efter varje gissning genom att sätta ut svarta och vita brickor bredvid gissningen enligt följande:
    • En svart bricka betyder att en av gissningens pjäser är korrekt både gällande färg och position.
    • En vit bricka betyder att en av gissningens pjäser är rätt, men att den sitter på fel ställe.
  • Gissaren använder den feedback de får för att göra nästa gissning. Spelet fortsätter tills gissaren har gissat rätt färgkombination eller tills gissaren nått slutet av brädet. Då har hen inte fler gissningar kvar och kodaren vinner spelet.

Mastermind

Mastermind – ett enkelt brädspel som passar alla

Jag spelade ofta Mastermind med mina vänner när jag var i åttaårsåldern. Det var kul både att försöka hitta på kluriga koder och att gissa de andras. Nu är jag i trettioårsåldern och den senaste veckan testade jag spelet igen. Spelet kändes fortfarande spännande och påminde mig en hel del om Sänka skepp.

Därför skulle jag säga att spelet passar i princip alla åldrar. De enkla reglerna gör att det passar barn, men spänningen finns där även för vuxna. Om du vill ha något att spela tillsammans med hela familjen kan Mastermind passa perfekt. Eftersom spelet är anpassat för två spelare får ni emellertid turas om eller spela tillsammans i lag.

Ett annat enkelt spel som passar fler spelare är Fia med Knuff. Du kan läsa mer om det spelet i vår artikel om det.

Masterminds historia

Det här är ett relativt nytt spel. Det var den israeliska brevbäraren Mordecai Meirowitz som skapade det på 1970-talet.

Meirowitz skapade spelet som en variant av ett äldre logiskt spel som heter Bulls and Cows. Från början hette Mastermind Codebreaker.

Meirowitz gick sedan till flera leksaksföretag för att försöka sälja spelet till dem. De ledande leksaksföretagen ratade spelet. Det brittiska leksaksföretaget Invicta Plastics var emellertid intresserade. De köpte alla rättigheter till spelet, designade om det en aning och gav det namnet Mastermind. Spelet blev snabbt populärt över hela världen. 1971 hade spelet sålt över 50 miljoner exemplar i över 80 länder.

Idag finns spelet även som spel online.

Laura Jensson
Written By

Laura Jansson

Laura är en erfaren skribent med ett djupt intresse för kort- och tv-spel. Hon har lång erfarenhet av att producera olika typer av texter och har bland annat studerat litteraturvetenskap och svenska. Hon har även arbetat som förlagsredaktör i flera år, innan hon bestämde sig för att det var dags att satsa på sitt största intresse; spel. Nu skriver Laura guider och annat innehåll till Bästaspel. Förutom spelintresset tycker hon om att mysa med sin katt Maja.