Finns i sjön – Spelguide och tips

Finns i sjön är ett enkelt och roligt kortspel som passar spelare i alla åldrar. Det främjar strategiskt tänkande, minne och social interaktion mellan spelarna. Syftet med spelet är att samla så många fyrtal som möjligt. Allt du behöver för att sätta i gång är en vanlig kortlek på 52 kort. I den här artikeln får du lära dig spela det här populära spelet.

Finns i sjön – en översikt

Vi börjar med en tabell med snabbfakta om Finns i sjön:

Spelkategori Kortspel/Barnspel
Antal spelare 2–6 spelare
Speltid Ca 20 minuter
Åldersrekommendation Alla åldrar
Du behöver En vanlig kortlek på 52 kort
Svårighetsgrad Enkelt

Finns i sjön regler

Finns i sjön regler är enkla, vilket gör att spelet även passar yngre spelare.

De grundläggande reglerna för barnspelet:

  • Spelet passar bra till mellan 2–6 spelare.
  • Använd en vanlig kortlek med 52 kort men utan jokrar. För att göra det lättare att samla matchande kort kan det vara bra att använda flera kortlekar om ni är fler än tre spelare.
  • Målet med spelet är att samla så många fyrtal som möjligt. En uppsättning består av fyra kort och kan till exempel bestå av fyra damer eller fyra ettor.
  • Dela ut fyra kort var till spelarna.
  • Spelet är slut när korten på bordet och i era händer är slut.

Finns i sjön

Så spelar du Finns i sjön

Så här går kortspelet Finns i sjön till:

  • Börja med att ta fram kortleken ni ska använda och blanda den noga.
  • Dela därefter ut fyra kort var till varje spelare.
  • Sprid ut resten av korten på bordet. Korten ska ligga nedåtvända så att ni inte kan se symbolerna. Det här är sjön i spelet.
  • Det är spelaren som sitter till vänster om givaren som börjar första omgången. Turordningen går sedan medurs.
  • Du som börjar får be en valfri motspelare om ett visst kort som du tror att motspelaren har. Till exempel kan du fråga om de har några kungar. Spelaren du frågar måste svara ärligt. Om de har några kort som matchar den begärda valören, så måste de lämna över alla kort av den valören till den som frågade.
  • Har den tillfrågade spelaren däremot inte har några kort av den begärda valören, säger de ”Finns i sjön!”. Den som frågade måste då dra ett kort från ”sjön” och deras tur är över.
  • Om spelaren drar det begärda kortet från kortleken får de fortsätta sin tur och be om ytterligare kort av samma valör.
  • Lyckas du få ihop fyra kort med samma valör, till exempel fyra ess, bildar de en matchande uppsättning. Lägg då korten åt sidan och fortsätt spela.
  • Finns i sjön kortspel fortsätter tills alla kort har spelats ut från spelarnas händer och från kortleken.
  • När alla kort är slut räknar ni era fyrtal och får en poäng för varje uppsättning. Spelaren med flest poäng vinner spelet.

Finns i sjön

Varianter på Finns i sjön kortspel

Det finns också några varianter på original-reglerna som ni kan testa. Bland annat går det att testa att spela med jokrar. I så fall är jokrarna vilda kort som kan vara vilket kort ni vill under spelet.

Ni kan också komma överens om att bara ge ett kort åt gången när ni får en fråga om en viss valör.

Ytterligare ett alternativ är att alla spelare samlar på par i stället för fyrtal. Då blir spelet också lite enklare.

Spel som liknar Finns i sjön

Fia med knuff är ytterligare ett spel med enkla regler som passar barn. Det är ett populärt svenskt brädspel som är gjort för mellan två och fyra spelare. Spelet är känt för sin kombination av tur och taktik och är vanligtvis mycket underhållande för både barn och vuxna. Målet med Fia med knuff är att få alla sina egna pjäser runt brädet och in i säkerheten först av alla. Det här spelet går även att spela gratis online.

Svälta räv är ett annat enkelt spel som vi kan rekommendera för dig som ska spela med barn. Det är ett sticktagningsspel där den som lägger det högsta kortet vinner sticket. Den av er som får alla kort i leken och alltså svälter sina motståndare vinner spelet.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.