Luffarschack – Spelguide och tips

Luffarschack eller Fem i rad är ett strategispel med enkla regler. Spelet sker på ett rutnät. Ni är två som spelar och turas om med att skriva ut X eller O-symboler. Spelet går ut på att få fem av sina symboler i rad på spelplanen. Du behöver bara penna och papper och en motståndare för att börja spela.

Spela Luffarschack gratis online

Luffarschack är ett omåttligt populärt strategispel som även går att spela online. Testa gärna spelet gratis här i vår artikel. Du behöver inte registrera dig någonstans utan det är bara att sätta i gång.

Luffarschack – en översikt

Vi börjar med en översikt av barnspelet Luffarschack:

Spelkategori Barnspel/Strategispel
Antal spelare 2
Speltid 1–15 minuter
Åldersrekommendation Från 5 år
Du behöver Penna och papper eller internet
Svårighetsgrad Enkelt
Finns online? Ja

Så spelar du Luffarschack

Börja med att rita upp spelplanen, som ska vara ett rutnät på 15 x 15, det vill säga 15 rutor i alla riktningar.

Ni kan givetvis även spela på ett papper med färdiga rutor, men annars är det väldigt enkelt att rita upp spelplanen själv.

Kom sedan överens om vem av er som ska ha symbolen X respektive O, det vill säga kryss eller ring. Det är vanligt att spelaren med X-symbolen får göra det första draget. Annars kan ni till exempel dra lott om vem av er som ska få börja.

Den av er som vinner lottningen gör ett första drag genom att rita in symbol i en av rutorna.

Nästa spelare får sedan rita in sin symbol i någon av de andra rutorna på spelplanen.

Fortsätt att turas om med att fylla i rutor tills en av er vinner genom att få fem av sina symboler i rad eller tills rutorna tar slut. Rutorna med likadana symboler kan vara i följande riktningar; diagonalt, lodrätt eller vågrätt.

Luffarschack

Google Luffarschack strategier

Det här är inte ett spel som bygger på tur. Om du vill vinna ökar du dina chanser genom att utveckla en strategi för ditt spel.

En grundläggande sak som du bör ta med till alla omgångar av Google Luffarschack är emellertid att du ska vara uppmärksam på vad din motspelare gör. Då kan du blockera motståndarens försök att vinna. Till exempel behöver du rita in en egen symbol och blockera om din motspelare har fått tre av sina egna på rad.

En strategi som visat sig vara framgångsrik för många spelare är att samla tre av sina symboler på rad på två ställen på spelplanen. Ett sätt att uppnå det utan att din motståndare märker något kan vara att rita ut två symboler. Fokusera sedan på en annan del av spelplanen och återkom till dina tvåor. Lägg till en till symbol på båda dina tvåor. Om du lyckas med det har du i princip vunnit matchen. Din motståndare kommer nämligen inte hinna blockera båda dina treor.

Att skapa en fyra och en trea är en annan kraftfull strategi. Det är också det enda sättet att vinna trots att din motspelare gjort två treor.

Ett generellt råd är att fortsätta spela. Då kommer du så småningom märka att det blir lättare att förutse hur dina motståndare kommer att agera samt vilka möjligheter som finns i spelet.

Luffarschacksförbundets hemsida finns det dessutom flera spelproblem som du kan använda för att öva upp dina förmågor.

Luffarschack Tre i rad eller Tic Tac Toe

Dessutom finns det flera olika varianter av det här spelet. Tre i rad eller Tripp Trapp Trull är till exempel en enklare variant av spelet. Här sker spelet på en spelplan som består av 3 x 3 rutor, det vill säga tre rutor åt alla håll. För att vinna behöver du också bara få tre av dina symboler i rad. Dina symboler kan vara på rad diagonalt, lodrätt eller vågrätt.

Den här varianten av Luffar Schack finns som spel online. En version hittar du längre upp i den här artikeln.

Luffarschack

Spel som liknar Google Luffarschack

Om du tycker om Luffarschack finns det även några liknande spel som du kan testa. Bland annat kan vi rekommendera Othello, även kallat Reversi. Det är ett brädspel som sker på ett bräde med rutor. Spelet sker med svarta och vita brickor och ditt mål är att få så många brickor som möjligt i din egen färg på spelplanen. För att få vända på en bricka så att den får din färg måste du ”fånga” den, det vill säga omringa den med dina brickor.

Ytterligare ett spel som liknar Luffar schack är vanlig Schack. Det är ett klassiskt spel för två där den ena av er spelar med svarta pjäser och den andra vit. Pjäserna får röra sig på olika sätt över den rutade spelplanen. Målet med spelet är att ställa motståndaren i schack matt.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.