Pac Man - Spelguide och tips

Det japanska företaget Namco och släppte spel Pac Man 1980 och nu är spelet en klassiker. Spelet utspelar sig i en labyrint och du styr en gul rund figur kallad Pac Man. Målet är att äta upp alla prickar (kallade "pac-dots") i labyrinten och undvika spökena. När du har ätit upp alla prickar på en nivå går du vidare till nästa nivå. Testa spelet gratis här hos oss.

Spela Pac Man gratis online

Förr var du tvungen att köpa ett spel till en konsol eller besöka en spelhall för att kunna spela Pac Man. Så är det inte idag. Nu finns spelet nämligen som gratis spel online. Det finns många olika varianter du kan testa. En version hittar du här hos oss. Du behöver bara klicka på spelet här ovanför för att sätta i gång.

Pac Man – en översikt

Här kommer en tabell som ger dig en översikt av Pac man online:

Spelkategori Arkadspel/tv-spel
Antal spelare 1 spelare
Speltid Cirka 20 minuter
Du behöver Internetuppkoppling/spelkonsol
Åldersrekommendation Från 5 år
Svårighetsgrad Svårare ju längre du kommer

Så spelar du Pac Man

Spelet utspelar sig i en labyrint där du kontrollerar en gul cirkelformad figur.

Målet är att äta upp alla prickar eller ”pac-dots”, som finns utspridda i labyrinten.

Samtidigt måste spelaren undvika spökliknande fiender, som heter Blinky, Pinky, Inky och Clyde. Dessa fiender jagar Pac-Man i labyrinten och försöker fånga honom. Om du blir träffad av ett spöke förlorar du ett liv.

Du kan också äta speciella power-pellets som finns i labyrinten. När Pac Man äter en sådan blir spökena sårbara och du kan äta upp dem under en begränsad tid. Så under den perioden gäller det att passa på att attackera spökena och samla poäng.

För att komma vidare till nästa nivå i Pac Man behöver du äta upp alla prickar i labyrinten. Ju högre nivå spelaren når, desto snabbare och mer aggressiva blir spökena, vilket gör spelet mer utmanande.

Pac man

Alternativ för dig som vill spela Pac Man

För att spela det här spelet finns det flera alternativ beroende på vilken plattform du vill spela på:

  • Om du har tillgång till en arkadmaskin kan du spela det här klassiska spelet precis som det var tänkt från början. Lägg en slant i maskinen och använd joystick och knappar för att styra Pac Man genom labyrinten.
  • Det finns olika spelkonsoler, som till exempel Nintendo Switch, PlayStation eller Xbox, där du kan köpa Pac Man-spel som är anpassade för respektive plattform. Du behöver bara installera spelet och följa instruktionerna för att komma i gång.
  • Spelet finns också tillgängligt för datorer. Du kan hitta olika versioner online som du kan spela direkt i din webbläsare eller ladda ner till din dator. Använd tangentbordet för att styra Pac Man genom labyrinten. Bland annat kan du testa spelet gratis direkt i den här artikeln.
  • Det finns även många versioner av det här tv spelet som går att spela på mobiltelefoner och surfplattor. Besök din appbutik, antingen App Store för iOS-enheter eller Google Play Store för Android-enheter, och sök efter Pac Man online. Ladda ner och installera spelet på din enhet och följ sedan instruktionerna på skärmen för att spela.

Pac man

Spel som liknar Pac Man

Om du gillar Pac Man skulle du säker även tycka om Bubble Shooter online. Det är ett pusselspel där du skjuter i väg bubblor i olika färger. Du ska försöka få tre bubblor i samma färg intill varandra. Då kommer bubblorna att spricka och falla ner från spelplanen. Målet är att få bort alla bubblor från spelplanen. När du lyckats med det går du vidare till nästa nivå och ju längre du kommer i spelet desto svårare blir det.

Dessutom kan vi rekommendera Snake online, där du spelar en orm. Du ska försöka äta så mycket så möjligt, för då får du poäng. Problemet är bara att du också blir längre när du äter och ju längre du blir desto svårare blir det att undvika att krocka med saker. När du krockar med en vägg eller din egen svans så är spelet över.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.