Lär dig spela Bridge

Bridge är ett populärt kortspel för fyra personer indelade i två lag. Spelet är en vidareutveckling av det äldre kortspelet Whist. Varje lag ska försöka uppfylla ett kontrakt, det vill säga att vinna det antal stick som de har åtagit sig att göra under budgivningen. I den här texten får du lära dig att spela Bridge.

Bridge spel – en översikt

I den här artikeln ska vi beskriva i detalj hur du gör för att spela Bridge. Först bjuder vi dock på översikt av spelet:

Spelkategori Kortspel/stickspel
Antal spelare 4 spelare
Du behöver En vanlig kortlek på 52 kort, penna och papper
Speltid Cirka 60 minuter
Svårighetsgrad Medel
Åldersrekommendation Från 8 år

Om du föredrar video, kan vi rekommendera den här:

Bridge regler

  • Det här är ett kortspel för fyra spelare, där ni spelar i lag om två.
  • Under spelet tävlar ni om stick. Det innebär en omgång där alla spelar ut ett kort var. Laget som lägger kortet med högst valör i spelfärgen eller i trumffärgen vinner.
  • Laget som får flest poäng vinner spelet.
  • Det lag som vinner budgivningen får bestämma trumffärgen för omgången.
  • Spelet består av en budgivning och därefter spel om stick.
  • Korten har följande värde i spelet: Ess är värda 4 poäng, kungar 3, Dam 2 och knekt 1 poäng. Övriga kort är värda den siffra som det står på kortet.

Så spelar du Bridge spel

Om du är nybörjare får du räkna med att det kan ta ett tag att lära dig spela Bridge så att det flyter på. Det här är nämligen ett ganska komplext spel med många regler att hålla ordning på. Spelet är uppdelat i olika faser; förberedelser, budgivning och sticktagning.

Spelet finns även som onlinespel på vissa plattformar. Det ger dig chansen att spela med dina vänner också när ni inte befinner er på samma plats.

Bridge

Bridge spel – Förberedelser

Börja med att ta fram kortleken ni ska spela med. Plocka bort jokrarna. Blanda sedan leken noggrant.

Ha också papper och penna redo så att ni kan notera era poäng.

Dela in er i de par ni vill spela i. Sätt er därefter så att du sitter mittemot din lagkamrat.

Givaren delar sedan ut 13 kort var till spelarna. Hen ger ett kort till varje spelare och går laget runt tills alla har rätt antal kort.

Budgivning

Sedan börjar budgivningen. Där anger ni hur många stick ni tror att ni kommer att kunna vinna. Du och din lagkamrat ska komma överens om en siffra mellan 1 och 7. Ni ska också ange en färg som ni vill ska vara spelets trumffärg.

Det lag som bjuder högst vinner budgivningen. Den färg som det vinnande laget angett blir spelets trumffärg.

Sticktagning

I Bridge är ett stick en omgång där varje spelare lägger ett kort på bordet. Det högsta kortet i den ledande färgen vinner. Så här går ett stick till:

    • Paret som vann budgivningen får börja sticktagningen. Spelet börjar med att en ur paret lägger ut ett kort. Det kortet bestämmer färgen för det aktuella sticket.
    • De efterföljande spelarna måste spela ett kort i samma färg som det ledande kortet om de har det. Om de inte har kort i den färgen får de välja vilket kort de vill spela.
    • Om ni har bestämt en trumffärg under budgivningen, måste spelarna spela ett trumfkort om de inte har något kort i den ledande färgen.
    • Det högsta kortet i den ledande färgen eller i trumffärgen vinner sticket. Esset är det högsta kortet, följt av kung, dam, knekt och så vidare.
    • Laget som vinner får poäng baserat på antalet stick och den valda trumffärgen. Om ett lag uppfyller sitt kontrakt får de ännu fler poäng.
    • Räkna ihop poängen och börja sedan med nästa stick. Fortsätt tills ni har spelat 13 stick.

Bridge

Räkna poäng i Bridge spel

Poängräkningen i spelet är inte bara baserad på antalet tagna stick utan också faktorer som kontraktuppfyllelse, bonusar och eventuella överstick.

Här är en översikt över hur poängräkningen fungerar:

  1. Varje taget stick ger poäng till det lag som har tagit det.
  2. Kontraktpoäng beräknar ni på antalet stick ni behöver vinna för att uppfylla kontraktet. Här är några exempel:
      • Litet kontrakt (1–6 stick): 20 poäng per taget stick.
      • Stort kontrakt (7–13 stick): 30 poäng per taget stick.
      • Slam (allihop): 30 poäng för det första tagna sticket och 30 poäng för varje efterföljande stick.
  1. Om laget uppfyller sitt kontrakt får de bonuspoäng. Bonusen är 50 poäng för varje kontraktnivå (litet kontrakt, stort kontrakt eller slam).
  1. Om ditt lag vinner fler stick än nödvändigt för att uppfylla kontraktet, får ni bonuspoäng. Översticks-poängen varierar beroende på kontraktnivån och trumffärgen.
  2. Om ni inte lyckas uppfylla ert kontrakt, får motståndarlaget poäng för varje stick ni låg under. Det straffar laget som misslyckades med att uppfylla sitt kontrakt.
  1. Vissa höga kort, som ess och kungar, ger bonuspoäng om ni tar dem i ett stick. Det här kallas för honnörspoäng.
  2. Summera poängen efter varje omgång och jämför dem med de budgivna kontrakten. Det lag som får flest poäng när spelet är över eller som först når upp till en bestämd poäng vinner.

Bridge – det perfekta sällskapsspelet?

Det var min mamma som lärde mig att spela det här kortspelet när jag var åtta år. Vi spelade en enklare variant och jag minns att jag tyckte om spelet. Det var kul att få samarbeta i stället för att tävla mot varandra. De flesta kortspel går ju ut på att besegra sina motspelare på olika sätt. Här gällde det i stället att arbeta tillsammans med sin lagkamrat för att besegra det andra laget.

När jag senare försökt spela det med mina spelintresserade kompisar har jag upplevt det som komplicerat. Grundreglerna till spelet är visserligen ganska enkla, men så fort vi försökte spela på ett korrektare sätt blev det krångligt. Det skapade en tröskel för mig, men när jag väl tagit mig över den hittade jag tillbaka till det där härliga sällskapsspelet som jag upplevt när jag var ung. Nu spelar vi det ofta när vi ses.

Om någon av er är nybörjare kan ni försöka förenkla poängsystemet och budgivningen i början. Annars kan ni testa Plump, som är ett annat sticktagningsspel med enklare regler.

Bridge

Mästerskap i Bridge 2023

Just nu pågår det ett mästerskap i Atlanta i USA. Mästerskapet pågår mellan 23 november och 3 december och det är många svenskar som deltar. Det här är bara en av många tävlingar som pågår i Atlanta. Reisinger BAM Teams sker till exempel 1–3 december och Soloway Knockout Teams 24–30 november.

Det här är bara en liten del av höstmästerskapen som pågår nu. För dig som tycker om att tävla finns det spännande tävlingar att delta i året om.

För mer aktuell information om tävlingar kan du besöka Svenska Bridgeförbundet.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.