Harpan online – Spelguide och tips

Harpan eller Solitaire är en klassisk och omåttligt populär patiens. Under spelet ska du försöka ordna korten så att de ligger i stegar fallande ordning, från ess till kung. Du får ut patiensen när det bara är ess kvar på spelplanen. Det här är det perfekta kortspelet för dig som letar efter något enkelt som du kan spela själv. Läs vidare för att lära dig spelet.

Spela Harpan gratis online

Harpan eller Solitaire finns i många olika digitala versioner. En av dem hittar du direkt i den här artikeln. Testa gärna det gratis spelet om du inte äger någon kortlek.

En annan stor fördel med Harpan online är att du enkelt kan justera svårighetsgraden på spelet. På så sätt kan det passa många sorters spelare, både dig som bara vill ha lättsam avkoppling och dig som söker en riktig utmaning.

Solitaire – en översikt

Låt oss först och främst få en översikt över Harpan:

Spelkategori Patiens/kortspel
Du behöver En vanlig kortlek på 52 kort
Speltid Ca 30 minuter
Svårighetsgrad Justerbar
Åldersrekommendation 7+

Harpan – Förberedelser

Börja med att lägga ut sju rader av kort på bordet. Den första högen ska ha ett kort, den andra högen ska innehålla två kort, den tredje högen ska innehålla tre kort, och så vidare. Det övre kortet i varje hög ska du vända upp så att det syns. De kort som blir över ska du lägga i en hög till vänster om spelplanen, en så kallad talong.

Harpan

Så spelar du Harpan Solitaire

  • Därefter börjar spelet. Nu kan du börja flytta runt korten så att de hamnar i värdeordning. Korten ska dessutom ligga i en viss ordning när det gäller färg. De ska nämligen ligga varannan rött kort och vartannat svart kort.
  • Om du inte kan göra några drag kan du vända upp några nya kort ur talongen. Det kan öppna upp spelet så att du kan göra fler drag.
  • När du får upp ett ess lägger du det i en speciell svithög. I spelets svithögar ska du bygga stegar i stigande ordning, från ess till kung. De här högarna behöver dessutom följa färg. En ska bara innehålla spaderkort, en annan bara hjärter och så vidare.

Så vinner du Solitaire

Du har vunnit Harpan när du har lyckats flytta alla kort till de fyra högarna i stigande ordning från ess till kung.

Dessutom behöver du bygga fyra svithögar som följer färg.

Om du inte kan göra några drag längre och korten i högarna är slut har du förlorat spelet. Då är det dags att ge upp och börja om från början.

Varianter av patiens Harpan

Spindelharpan är ett spel som liknar Solitaire, men det är komplexare. I den varianten spelar du nämligen med minst två kortlekar, det vill säga 104 kort. Även den patiensen går ut på att bygga stegar, men i det här spelet ska de gå från kung till ess.

Om du vill testa att spela patiens med en annan spelare kan vi rekommendera kortspelet Stress.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.