Chicago Kortspel - Spelregler & Guide

Chicago är ett kortspel som påminner mycket om Poker. En skillnad är dock att du inte behöver satsa pengar när du spelar Chicago. Under spelets gång ska du försöka få så många poäng som möjligt. Poängen får du genom att få bra kortkombinationer. Det finns många olika varianter på Chicago. Här kommer vi emellertid framför allt att beskriva den vanligaste varianten.

Chicago spelregler

Chicago kortspel

Ska ni spela Chicago kortspel? Då behöver ni först och främst komma överens om vem som ska vara dealer i den första omgången. Därefter vandrar ansvaret medsols bland er deltagare.

Under spelet har alla spelare fem kort var. För att vinna ska du försöka få en så bra hand som möjligt. Du får byta ut kort två eller tre gånger varje omgång. Då får du byta ut hur många av dina kort som du vill. När alla spelare är klara med sina kortbyten ska ni spela mot varandra för att vinna stick. När du vinner ett stick får du poäng. Den av er som först kommer upp till 52 poäng vinner hela matchen.

Du kan också få poäng genom att ha den bästa handen i samband med ett byte eller efter stickspelet. Innan du får dina nya kort kommer dealern att fråga dig och alla andra spelare vad de har för kort. Du behöver inte visa upp dina kort eller beskriva dem i detalj, utan säger bara saker som stege, triss, par, eller liknande. Den av er som har bäst hand får poäng.

Spelare som har fått 41 poäng får inte göra kortbyten längre. Den här regeln heter köpstopp.

Chicago kortspel regler är tämligen enkla. Det finns dock flera varianter på Chicago. Därför är det viktigt att ni verkligen är överens om vad som gäller innan ni börjar spela.

Chicago innebär att du lyckas ta alla kort under en stickspelsomgång.

En Chicago ger dig 15 poäng. Enligt vissa måste en spelare ha fått Chicago under spelets gång för att kunna vinna.

Chicago kortspel

Chicago kortspel – Detta behöver du för att spela

För att spela Chicago kortspel behöver du:

 • 2–6 spelare.
 • En vanlig kortlek på 52 kort, utan jokrar.
 • Papper och penna för att skriva upp era poäng.

Chicago kortspel – spelets gång

Kortspelet Chicago består av flera omgångar.

 1. Spelet börjar med att dealern delar ut fem kort var till er.
 2. Granska dina kort och bestäm dig för vilka du vill behålla och vilka du vill byta ut. Du får byta ut hur många kort du vill, men får inte göra fler än två eller tre byten per omgång. Både korten som du lämnar ifrån dig och dem du får vid byte ska vara dolda för dina motspelare. Undantaget är om du bara vill byta ett kort. Då kan du välja att få det uppvänt. Om du vill kan du då ta det uppvända kortet, annars får du testa igen.
 3. När du är klar med dina byten får nästa spelare göra samma sak.
 4. Därefter börjar ett stickspel. Du som sitter till vänster om dealern får börja med att lägga ut ett kort.
 5. Nästa spelare ska lägga ett högre kort av samma färg. Om du inte kan följa färg eller valör får du lägga ut ett annat kort, men då kan du inte vinna sticket.
 6. När alla spelare har lagt ett kort är det dags att utse vinnaren. Den av er som lagt det högsta kortet i rätt färg, det vill säga färgen som den första stickspelaren valde, vinner sticket.
 7. Räkna ihop poängen och börja sedan på nästa runda.
 8. Det är du som vunnit sticket som får börja på nästa runda. Nästa omgång går till på samma sätt som ovan.
 9. När ni har spelat era rundor kommer ni att jämföra era händer. Den av er som har den bästa kortkombinationen får poäng.

Chicago kortspel

Poäng i Chicago kortspel

Så här räknar du poäng i Chicago:

Namn Beskrivning Poäng
Royal Straight Flush Ess, kung, dam, knekt och tio. Samma färg. Du vinner spelet
Royal Flush Ess, kung, dam, knekt och tio. 20 poäng
Färgstege Fem kort med valörer i följd och i samma färg. 11 poäng
Fyrtal Chicago Fyra kort av samma valör. 8 poäng
Kåk Triss och ett par. 6 poäng
Färg Alla dina kort har samma färg. 5 poäng
Stege Fem kort av stigande värde. 4 poäng
Triss Tre kort av samma valör, exempelvis tre kungar. 3 poäng
Två par Två par, exempelvis två tvåor och två tior. 2 poäng
Ett par Två kort av samma valör, till exempel två tvåor. 1 poäng
Vinna ett stick Spela ut högst kort under stickspelet. 2 poäng
Vinna stick med en 2:a Du vinner det sista sticket med en tvåa. 5 poäng

Ytterligare en sak som är värd att notera är att färgerna har olika värde i Chicago kortspel. Om två spelare får färg samtidigt är det den spelaren som har den bästa färgen som tar hem poängen. Hjärter är värdefullast, därefter kommer Spader och Ruter. Sist kommer Klöver.

Varianter på Chicago kortspel

Som vi nämnde så finns det flera olika varianter av det här spelet. Till exempel går det att spela Chicago kortspel utan köpstopp, det vill säga komma överens om att alla spelare får byta ut sina kort under hela spelet oavsett hur många poäng de får. Ytterligare en variant är att bestämma att köpstoppet inte sätter in förrän vid 46 poäng.

Vidare går det att spela med endast ett byte per omgång.

Ett annat exempel på ändring av Chicago kortspel regler är att det också går att spela utan det öppna kortet när du ska byta ett enda kort.

Det går också att bestämma att ni måste ta Chicago för att vinna spelet. Om du får 52 poäng men inte fått Chicago, enligt de här reglerna, måste börja om igen med noll poäng.

Tyvärr finns Chicago inte som gratis spel online i dagsläget.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.

FAQ – Vanliga frågor och svar om Chicago kortspel

Vilken hand är bäst i Chicago kortspel?

Royal Straight Flush.

Hur många behöver vi vara för att kunna spela Chicago kortspel?

Ni behöver vara minst två spelare. Spelet fungerar sedan bra ända upp till sex spelare. Därefter börjar det bli lite för få kort med en vanlig kortlek.

När kan jag säga Chicago i Chicago kortspel?

Chicago kan du säga när du har tagit alla stick under en omgång. Det är det här draget som spelet fått sitt namn från. Enligt vissa regler måste du ha fått Chicago innan du kan vinna.

Finns Chicago kortspel som onlinespel?

Dessvärre finns Chicago inte online just nu. Däremot finns det många liknande spel gratis online. Några exempel som vi kan nämna är Poker, Whist och Bridge.

Hur många gånger får jag byta kort i Chicago kortspel?

Det beror på vad ni kommer överens om innan ni börjar spela. Normalt är det emellertid två eller tre byten per omgång i Chicago.

Är Chicago kortspel regler svåra?

Det beror på vad du jämför med. Visst finns det en del kortspel som är enklare, till exempel barnspel som Svälta räv och Finns i Sjön. Med det sagt är det ändå inte särskilt svårt att lära sig Chicago.