Uno – Spelguide och tips

Uno är ett populärt kortspel där ni spelar med en speciell kortlek. Spelet är från 1970-talet och är en favorit bland spelare i alla åldrar. Målet i spelet är att bli den första spelaren att bli av med alla sina kort. Varje spelare får i början av spelet sju kort och resten av korten placeras med framsidan nedåt på en hög. Testa gärna att spela gratis direkt i artikeln.

Spela Uno gratis online

Det här spelet finns även som spel online. Du kan till exempel testa att spela gratis direkt i den här artikeln. Allt du behöver göra är att trycka på spelet här ovanför och köra i gång. Det är ett smidigt alternativ om du inte har tillgång till den speciella kortlek som du måste ha för att kunna spela. Dessutom innebär det digitala formatet att du kan ta med dig spelet vart du vill.

Uno – snabbfakta

Låt oss börja med en tabell med snabbfakta om barnspelet:

Spelkategori Kortspel/Barnspel
Antal spelare 2–10 spelare
Du behöver En Uno-kortlek
Svårighetsgrad Enkelt
Åldersrekommendation 7+
Speltid Cirka 30 minuter

Uno – förberedelser

Innan ni kan börja spela behöver du blanda kortleken och dela ut sju kort var till alla spelare. Lägg sedan korten som blir över i en hög. Baksidan ska vara uppåt, så att det inte går att se vilka kort som finns i högen.

Uno – spelets gång

Den av er som sitter till vänster om personen som delade ut korten får börja spela.

Uno går ut på att bli av med sina kort först genom att spela ut dem i högen.

 • Vänd upp det översta kortet i högen.
 • Du som börjar ska sedan lägga ett kort ovanpå det. Välj mellan att lägga ett kort som har samma färg, samma siffra eller ett specialkort.
 • Om du inte kan lägga måste du ta upp ett kort från högen.
 • Turen går sedan över till nästa spelare.
 • När du bara har ett kort kvar måste du komma ihåg att säga ”uno”, annars blir du tvungen att ta upp två kort från högen.
 • Den av er som blir av med sina kort först vinner spelet.

Uno

Specialkorten i Uno

Nu ska vi beskriva specialkorten i spelet. Specialkorten har olika färger, precis som de vanliga korten.

För att du ska kunna spela ut ett specialkort måste kortet innan ha samma färg eller samma symbol.

De olika specialkorten som ingår är:

 • Stoppkort
 • Vänd-kort
 • Färg och dra 4
 • Färg
 • Dra 2

Stoppkort

När du lägger det här kortet så får nästa spelare inte lägga några kort. Han eller hon måste alltså stå över sin tur. Om ni bara är två som spelar blir det din tur igen. Lägg ut flera specialkort om du vill att flera spelare ska bli tvingade att stå över sin tur.

Vänd

Det här Uno-kortet ändrar spelordningen. Fortsätt i den nya ordningen tills det kommer ett nytt vänd-kort.

Färg och dra 4

Du får välja färg. Dessutom behöver nästa spelare ta upp fyra kort ur högen. Enligt de officiella reglerna får du bara spela ut det här kortet om du inte kan lägga något annat.

Färg

Lägger du det här kortet så får du byta färg. Du väljer precis vilken färg du vill. Det är till och med möjligt att välja samma färg som var.

Dra 2

När du spelar ut det här kortet så får inte nästa spelare lägga den omgången. Dessutom måste hen ta upp två kort från högen. Uno

Unoflip och andra varianter

Det finns dessutom flera varianter av kortspelet Uno.

Unoflip är till exempel en variant där korten har symboler på båda sidorna. Den ena sidan av korten är mörk och den andra ljus. Flip-symbolen gör att ni får vända alla kort i spelet. Vänd alltså på korten ni har på handen och korten i spelhögen. Unoflip har dessutom några andra spännande specialkort som inte finns i originalspelet.

Vidare är Unojunior en variant för lite yngre barn. Åldersrekommendationen på Unojunior är från tre år. I den här varianten har korten gulliga djurmotiv och reglerna är enklare. Det är dessutom enkelt att anpassa spelet efter nivån just ditt barn är på.

Andra spel som liknar Uno

Fia med Knuff är ett annat spel med enkla regler som passar barn. Där gäller det att försöka få in alla sina pjäser i målet först. Om en motståndare hamnar på samma ruta där du har en pjäs blir din pjäs knuffad och du måste börja om från början. Det finns även många Pussel online som passar både äldre och yngre spelare.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.

FAQ – Vanliga frågor och svar om Uno

Vad händer om jag glömmer att säga Uno när jag bara har ett kort kvar?

Om du glömmer att säga Uno och blir påkommen måste du dra två kort från högen som straff. Klarar du dig från att bli upptäckt slipper du straffet.

Får mitt sista kort i Uno vara ett specialkort?

Det här måste ni komma överens om innan ni börjar spela. Det är emellertid vanligt att spela med regeln att du inte får gå ut på ett specialkort.

Får jag lägga flera kort samtidigt i Uno?

Det här beror också på vilka regler ni spelar med. I originalreglerna står det emellertid att du bara får lägga ett kort i taget.

Kan jag lägga flera specialkort direkt efter varandra i Uno?

Det här är en fråga som inte finns med i reglerna för spelet. Alltså måste ni komma överens om hur ni vill spela.

Vad händer om korthögen tar slut i Uno?

Då får du ta upp de utspelade korten och blanda dem. Lägg sedan korten i en hög, som blir spelets nya hög.