Spindelharpan - Spelregler & Guide

Spindelharpan är en klassisk patiens för dig som vill ha en utmaning. Spelet går ut på att bygga stegar eller sviter som går från kung till ess. Namnet på spelet kommer sig troligen av att tillverkarna hämtat inspiration från spindlars åtta ben. I spelet finns det nämligen åtta grundhögar. Spelet sker med två kortlekar, det vill säga 104 kort. Du kan testa Spindelharpan gratis hos oss.

Spela Spindelharpan Gratis online

Spindelharpan online är perfekt om du inte har två kortlekar eller om du inte har utrymme att spela med så många kort. Ytterligare en fördel med Spindelharpan online är att du enkelt kan justera svårighetsgraden på spelet. Alltså kan du börja med ett enkelt spel. När du sedan lärt dig spelet bättre och vill ha en utmaning kan du öka svårighetsgraden. Du kan spela patiensen gratis spel online direkt på vår sida.

Spindelharpan i korthet

Låt oss börja med en överblick av patiensen Spindelharpan.

Spelkategori Patiens/kortspel
Antal spelare 1
Kortlek 2 vanliga kortlekar, 104 kort eller ännu fler
Speltid Cirka 30 minuter
Svårighetsgrad Medel
Åldersrekommendation 6+

Spindelharpan online regler

  • Du kan endast flytta ett kort om det bygger vidare på en svit. När du flyttar ett kort kommer du att få vända upp nästa kort, som låg under det i högen.
  • Undantaget är om det uppstått ett tomrum på spelplanen. Då får du nämligen lägga vilket kort du vill där.
  • Målet med patiensen är att få till alla åtta stegar.
  • Du kan flytta flera kort samtidigt, men bara om korten redan ligger i korrekt ordningsföljd.

Spindelharpan

Förberedelser för Spindelharpan

När du ska spela den här patiensen behöver du först förbereda spelplanen. Börja med att ta fram två kortlekar och blanda korten. Lägg därefter ut 54 av korten på bordet. De ska ligga i tio olika högar, varav bara det nedersta kortet ska vara synligt. Sex av högarna ska bestå av fem kort och fyra av högarna av sex kort.

Resten av korten ska du lägga i en hög bredvid spelplanen. Det blir spelets talong, som du kan dra kort ur om du inte kommer vidare.

Spindelharpan – så spelar du

Nu kan du börja spela kortspelet.

Du ska flytta runt de synliga korten och lägg dem i ordningsföljd för att skapa stegar.

Om du inte kommer längre kan du vända upp kort från talongen. Lägg då ytterligare ett kort på vardera av de tio högarna. När du har skapat en svit som går från kung till ess kommer stegen och korten att försvinna om du spelar Spindelharpan online. Annars får du ta bort stegen på egen hand. När alla kort är borta har du fått ut patiensen.

Spindelharpan

Spindelharpan – en kort historik

Den här patiensen verkar ha funnits sedan 1949, förmodligen ännu längre. Det året fanns patiensen i alla fall med i en bok om alla patienser i världen. Riktigt populärt blev spelet emellertid först när det kom i digital form. Det hände när Microsoft släppte Spindelharpan gratis tillsammans med några andra patiensspel som en del av sitt operativsystem Windows 98. Följden av det blev att allt fler testade patiensen och började uppskatta spelet.

Spel som liknar Spindelharpan

Om du tycker att Spindelharpan verkar för komplicerat kan du testa Harpan patiens i stället. Där spelar du bara med en kortlek och patiensen är lättare att lösa. Även Harpan går ut på att skapa stegar men i ordningen ess till kung. Om det skulle uppstå en lucka på spelplanen så måste du lägga en kung där, vilket är ytterligare en sak som skiljer de två spelen åt.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.

FAQ – Vanliga frågor och svar om Spindelharpan

Kan jag spela Spindelharpan med en kortlek?

Det finns en variant av spelet där du spelar med 52 kort. Den varianten heter Spiderette.

Vad är målet med Spindelharpan?

Målet i spelet är att flytta alla korten till åtta grundhögar, där varje hög innehåller en sekvens från ess till kung i samma färg. När man har flyttat alla korten till grundhögarna har man vunnit spelet.

Finns det olika svårighetsgrader i Spindelharpan?

Ja, när du spelar online kan du enkelt välja en svårighetsgrad. Om du spelar offline kan du välja att spela med flera färger. Ju fler färger du väljer, desto svårare blir spelet.

Hur gör jag för att vinna Spindelharpan?

För att vinna eller lösa patiensen behöver du lägga de åtta sviterna. Det kommer att leda till att alla kort försvinner från spelplanen.

Kan jag spela Spindelharpan tillsammans med någon?

Det här är en patiens, vilket innebär att det är ett kortspel som är anpassat efter en person. Om ni vill kan ni emellertid tävla mot varandra och se vem av er som kan lösa patiensen snabbast eller med minst antal drag.