Tärningsspel

Tärningsspel är en kategori av spel där du oftast spelar med vanliga sexsidiga tärningar. Den här typen av spel är populära i många kulturer. Några populära spel med tärningar är Yatzy, Domino och Farkle. Det finns spel med olika svårighetsgrader, så att det finns spel som passar både barn och vuxna. Många av spelen går även att spela gratis online här hos oss.

De bästa tärningsspelen

Vilka de bästa tärningsspelen är kan variera beroende på dina personliga preferenser.

Här är emellertid några av de mest populära och högst rankade spelen:

Spel Kort beskrivning
Yatzy Klassiker med 5 tärningar.
Catan Dice Game Strategiskt spel för 1–4 spelare.
Farkle Nå först till 10 000 poäng.
Blufftärningspoker Pokerspel med tärningar.
General En rolig Yatzy-variant.
Domino Klassiskt brickspel för 2–4 spelare.

Yatzy

Det här är ett klassiskt spel med fem sexsidiga tärningar. Målet är att samla olika tärningskombinationer, till exempel par, triss och kåk, för att tjäna poäng. Du som får ihop flest poäng vinner spelet. Varje tur består av tre kast men du behöver inte använda alla. Det strategiska momentet i spelet består av att försöka avgöra vilka tärningar som du bör spara och vilka du ska kasta igen.

Yatzy finns även som gratis spel online.

Catan Dice Game

Det här är en tärningsversion av brädspelet Catan. I spelet kastar ni tärningar för att samla resurser och bygga era civilisationer. Det här tärningsspelet passar för mellan en och fyra spelare. Det är ett snabbare spel, jämfört med det populära brädspelet.

Farkle

I Farkle försöker du få poäng genom att kasta tärningar och samla olika tärningskombinationer.

Spelet innehåller risktagande, eftersom du måste besluta om du ska fortsätta kasta för att öka din poäng eller om du ska spara dina befintliga poäng. Den som först får 10 000 poäng vinner spelet. Spelet sker med fem eller sex tärningar, beroende på vilken variant av spelet du spelar. Andra namn för samma spel är bland annat 1000, 6 Dice och Zilch.

Blufftärningspoker

Blufftärningspoker, även känt som Liar’s Dice, är ett spännande spel med element från Poker. Spelet involverar gissning, bluff och förmåga att bedöma sannolikheter. Alla spelare har varsin bägare med fem tärningar som ni skakar och tittar på utan att visa någon annan.

Målet med blufftärningspoker är att gissa antalet specifika ögon på tärningarna som finns i alla tärningsbägare sammanlagt, och samtidigt försöka bluffa dina motspelare för att få dem att göra felaktiga gissningar.

General

General är ett tärningsspel där målet är att få så många poäng som möjligt. Det är en variant av Yatzy och precis som i det spelet ska du försöka få vissa tärningskombinationer. En skillnad är General-kastet, som är när du får samma antal prickar på alla fem tärningar. Om du lyckas med det på första kastet vinner du spelet direkt. Får du fram samma resultat efter det andra eller tredje kastet är det en så kallad liten General som ger dig 60 poäng.

Domino

Det här spelet är ett slags mellanting mellan tärnings- och brädspel. Klassikern Domino spelar du med speciella brickor och ska försöka lägga dina brickor intill andra brickor med samma värde. På brickorna finns det prickar från ett till sex, precis som på en tärning.

Tärningsspel

Tärningsspel för barn

Spel för barn är ett utmärkt sätt att kombinera lärande med lek. De här spelen kan nämligen hjälpa barn att utveckla sina matematiska färdigheter och sitt strategiskt tänkande.

Här är några spel som är särskilt lämpliga för barn:

100

Målet med det här spelet är att nå 100 poäng först. Barnen kastar en tärning och lägger ihop resultatet i sitt totala poängantal. Om någon kastar en etta förlorar personen alla poäng från den rundan. Spelet passar både få deltagare och stora grupper. Det hjälper barnen att öva på addition och riskbedömning.

Fia med knuff

Det här är ett roligt brädspel med tärningar. Barnen kastar en tärning för att avgöra hur många steg de får röra sig framåt. Den som först får fram alla sina fyra pjäser till målet vinner matchen. Det kan emellertid vara lättare sagt än gjort. En viktig regel i Fia med knuff är nämligen att dina motståndare kan knuffa bort dig från spelplanen om dem hamnar på samma ruta med en av sina pjäser. Då måste du börja om från början med den pjäsen.

Tärningsspel med bilder

För yngre barn kan tärningar med bilder av djur, frukter eller former vara roliga och pedagogiska. De här tärningarna heter Talking Dice och kan hjälpa barn utöka sitt ordförråd och bilda meningar. Barnet kan till och med skapa hela sagor med tärningarna.

Yatzy Junior

Det här är en anpassad version av det klassiska spelet, utformat speciellt för barn. Det har enklare regler och större tärningar med färgglada bilder eller färger.

Tärningsbingo

Det här är en variant av det traditionella bingo-spelet där barnen kastar tärningar i stället för att dra numrerade bollar. De markerar sedan de nummer som matchar deras tärningskast på sina bingo-bräden.

Tärningsspel

Tärningsspelens historia

Vi människor har använt oss av tärningar i tusentals år. Den äldsta tärningen som arkeologer hittat har varit från 3000 före Kristus. Det fyndet var i Turkiet och andra arkeologer har hittat tärningar i egyptiska gravar. De här tärningarna var tillverkade av djurben.

Ytterligare en skillnad är att människorna på den tiden använde tärningarna på annat sätt än vi gör idag. Det är givetvis svårt att veta säkert eftersom det är så länge sedan. Mycket tyder emellertid på att forntidens människor använde tärningarna för att göra förutsägelser om framtiden.

Med tiden började vi övergå till att tillverka tärningar av elfenben eller trä. Redan under bronsåldern började tärningarna få numren ett till sex på sina sidor. Det är alltså en praxis som stått sig i tusentals år.

Under romartiden var tärningsspelen populära och utgjorde ett tidsfördriv för både vanliga människor och aristokrater. Tärningen var under antiken dock inte bara underhållning utan också som ett sätt att fatta beslut. Människor kunde använda tärningar för att avgöra olika frågor, som att bestämma ordningen för talare under en diskussion eller fördela uppgifter. De använde ofta tärningar med färre sidor än vanliga tärningar för sådana ändamål.

Under 1900-talet blev spel med tärningar alltmer standardiserade med tydliga regler och format. Yatzy kom till exempel på 1950-talet och är ett av de mest populära moderna spelen med tärningar. Det spelet blev snabbt en internationell favorit.

Med framväxten av datorer och smartphones har tärningsspel även blivit tillgängliga som gratis onlinespel. Det har gjort det möjligt för människor att spela oavsett var de befinner sig.

Tärningsspel

Tärningsspel och skicklighet

Genom att förstå grundläggande sannolikheter och tillämpa sannolikhetslära kan du göra mer informerade beslut och potentiellt öka dina chanser att lyckas i tärningsspel.

En vanlig tärning har sex sidor, numrerade från 1 till 6. Sannolikheten att få varje enskilt nummer när du kastar en rättvis tärning är alltså 1/6, eftersom det finns 6 möjliga utfall och varje utfall är lika sannolikt.

Många spel med tärningar innebär att man kastar flera tärningar samtidigt och summerar resultatet. Till exempel, om du kastar två standardtärningar, kan du få en summa från 2 (om båda tärningarna visar 1) till 12 (om båda tärningarna visar 6). Genom att använda sannolikhetslära kan du beräkna sannolikheten för att få varje möjlig summa och använda detta för att fatta strategiska beslut i spelet.

Förutom att förstå sannolikheterna kan sannolikhetslära hjälpa dig att utveckla strategier för att öka dina chanser att vinna. Detta kan inkludera att veta när man ska satsa, när man ska kasta om tärningarna och när man ska satsa på olika utfall beroende på spelets regler.

Tärningsspel

Tärningsspel som du kan spela gratis online

Det finns dessutom många spel som du kan spela gratis online på olika webbplatser och appar. Bland annat finns det många titlar som gratis spel här på hemsidan.

Här är några exempel på sådana spel:

Online Yatzy

Det här klassiska tärningsspelet är tillgängligt på flera webbplatser och appar där du kan spela mot andra online-spelare eller mot ett datorprogram. Du kastar tärningarna och försöker få olika tärningskombinationer för att maximera din poäng.

Dice Duel

I Dice Duel spelar du mot en slumpmässig motståndare och försöker få högre tärningskast än din motståndare. Spelet är snabbt och spännande.

Farkle

Farkle är ett spel där du kastar tärningar och försöker samla poäng genom att få olika tärningskombinationer. Målet är att nå 10 000 poäng innan din motståndare.

Craps

Craps är ett populärt spel som ofta finns på casinon. Det finns även många webbplatser som erbjuder en onlineversion av Craps som du kan spela gratis. Där du kan satsa och försöka förutsäga resultatet av tärningskasten.

Online Liar’s Dice

Liar’s Dice eller Blufftärningspoker är ett spel där spelarna försöker gissa hur många av en viss siffra som finns bland alla tärningskast. Spelet involverar bluff och taktik.

Tärningsspel

FAQ – Vanliga frågor och svar om tärningsspel

Avslutningsvis ska vi besvara några vanliga frågor om tärning.

Hur många tärningar behöver jag för att spela tärningsspelet Yatzy?

Fem tärningar.

Går det att spela tärningsspel online?

Ja, absolut. Det finns till exempel appar som är dedikerade till specifika tärningsspel, såsom Farkle som du kan ladda ner och spela med andra online-spelare.

Bygger alla tärningsspel på tur?

De flesta spel med tärningar har en betydande komponent av tur, eftersom resultatet av varje tärningskast är slumpmässigt och inte går att kontrollera. Tur är därför en viktig faktor i hur bra en spelare presterar i de här spelen. Det betyder emellertid inte att tur är den enda faktorn som påverkar utfallet. Många har också strategiska beslut som du kan fatta för att påverka resultatet.

Är det svårt att lära sig tärningsspel?

Hur svårt det är att lära sig ett spel varierar beroende på spelet självt och din tidigare erfarenhet av liknande spel. De flesta spel med tärningar har relativt enkla grundregler och kan läras på kort tid.