Among us online

Among Us online är ett av tidernas bästa partyspel. Jag har spelat många multiplayerspel, men det här innehåller allt ett bra spel i den här kategorin ska innehålla enligt mig. Snabba växlingar i historien, spänning, minispel och humor. Du kan njuta av spelet tillsammans med upp till 14 andra spelare. I den här texten har jag samlat allt du behöver veta om det populära onlinespelet Among us.

Spela Among us gratis online

Among us finns i många olika versioner online. Bland annat kan du testa en gratis version där du alltid får spela som Impostor (bedragare). Det är den roll jag tycker är allra roligast att ha. Du kan testa spelet direkt i den här artikeln.

Among us online – en översikt

Among us är ett gratis spel som du kan spela tillsammans med hela släkten. Spelet består av flera olika matcher eller omgångar. Hur långa omgångarna blir varierar. Det beror på om de två lagen är jämnstarka eller inte. Det är vanligt att en omgång går snabbt, det vill säga bara tar en minut eller två.

I den här tabellen får du en första översikt av spelet:

Spelkategori Tv-spel/Mobilspel
Antal spelare 4–15
Speltid Ca 5 minuter per omgång
Åldersrekommendation Från 10 år
Du behöver Ett exemplar av spelet och en enhet att spela det på
Svårighetsgrad Medel

Här ser du hur spelet går till:

Ditt mål i Among us

Spelet utspelar sig på en rymdstation. När du spelar Among us kommer du antingen att spela som en Crewmates (besättningsmedlem) eller en Impostor (bedragare). De flesta av er kommer att spela som besättningsmedlemmar. I en omgång kan det finnas högst tre bedragare ibland er.

Målet för besättningsmedlemmarna är att slutföra uppgifter och upptäcka och rösta ut bedragare. Bedragarna har däremot som mål är att döda alla besättningsmedlemmar och sabotera för dem.

Among us – Spelets gång

 • Besättningen har olika uppgifter att utföra. De kan vara tekniska, som att reparera skador, eller enkla, som att tömma sopor. Om besättningsmedlemmarna lyckas utföra alla sina uppgifter vinner de spelet.
 • När någon hittar en död kroppen kan någon kalla till ett möte. Där kan ni diskutera och rösta om vem de tror är bedragaren. Ni kan försvara er, anklaga andra eller helt enkelt hålla tyst. Efter diskussionen röstar besättningen på den spelare de tror är bedragare.
 • Om du blir utröstad är spelet över för dig.
 • Bedragare kan döda besättningen. De kan sabotera olika delar av rymdstationen, till exempel stänga av ljuset eller låsa dörrar, för att skapa kaos och försvåra för besättningen att slutföra sina uppgifter.
 • Efter diskussionen röstar besättningen om vem de tror är bedragare. Spelaren som får flest röster blir utkastade ur spelet. Först efter det får ni veta om de var en besättningsmedlem eller en bedragare. Spelet fortsätter tills antingen alla uppgifter är utförda av besättningen eller ni röstat bort alla bedragare.

Among us

Speltips för bedragare i Among us online

Här är några tips för att spela som bedragare:

  • Håll koll på placeringen av kameror på kartan. Undvik att begå mord eller sabotage så att det syns i kameror.
  • Lär dig gärna kartan utantill, så att du kan röra dig smidigt mellan de olika uppgifterna i spelet.
  • Se dessutom till att det inte finns några vittnen runt omkring när du utför sabotage eller dödar en besättningsmedlem.
  • Stanna vid uppgifter och utför animationen, men var försiktig så du inte överdriver det och blir misstänkt.
  • Häng runt med andra besättningsmedlemmar och följ deras rörelsemönster för att undvika att bli misstänkt.
  • Använd sabotage för att skapa förvirring och distrahera besättningen. Sabotera ljus, kommunikation eller reaktorn för att skapa kaos och möjligheter att mörda besättningsmedlemmar.
  • Ventilationssystemet är en unik möjlighet för bedragare att röra sig snabbt över kartan. Använd det för att undvika att bli upptäckt. Du kan också använda det för att snabbt ta dig till strategiska platser.
  • Mörda diskret och undvik att göra det när andra är i närheten. Använd ventilationssystemet för att fly snabbt efter att ha begått ett mord.
  • Ha alltid en historia redo när du blir ifrågasatt.
  • Om du spelar med fler än en bedragare, samordna era sabotage och alibin för att öka chanserna att överleva och vinna.
  • Var uppmärksam på vad som händer runt dig och anpassa din strategi efter spelets dynamik. Var inte rädd för att ändra ditt tillvägagångssätt beroende på situationen.

Among us

Speltips till dig som är besättningsmedlem i Among us

Att spela som besättningsmedlem innebär att du måste vara vaksam. Du behöver också samarbeta med andra besättningsmedlemmar för att försöka avslöja spelets bedragare.

Här är några tips för att spela bäst som besättningsmedlem:

  • Fokusera på att utföra alla dina uppgifter så snabbt som möjligt. Om alla i besättningen blir klara med sina uppgifter vinner ni omgången.
  • Observera hur andra spelare rör sig och agerar. Om någon beter sig misstänkt eller agerar annorlunda än vanligt, kan det vara värt att notera det.
  • Använd gärna kameror och andra säkerhetsfunktioner för att övervaka områden och identifiera misstänkta aktiviteter. De kan vara till stor hjälp för att hålla koll över andra spelare.
  • Om du hittar en kropp eller ser misstänkt beteende, rapportera det omedelbart under ett möte. Delta aktivt i diskussionen och dela dina observationer med resten av besättningen.
  • Undvik att vara ensam, särskilt om du är osäker på vem bedragaren kan vara. Att hålla sig i grupp gör det svårare för bedragaren att döda dig. Det gör dessutom att du är med och ser vad som händer, om någon annan skulle bli dödad.
  • Händelser ser du på kartan genom ljus- och ljudsignaler. Var uppmärksam på sådana signaler och reagera snabbt för att lösa problemen.
  • Var försiktig med spelare som ger alibin, särskilt om de andra inte kan bekräfta dem. Ställ frågor och var skeptisk mot information som verkar suspekt.
  • Håll koll på tidigare händelser och diskussioner. Tidigare misstankar eller observationer kan vara relevanta senare i spelet.
  • Fatta beslut baserat på logik och fakta, snarare än känslor. Det kan vara frestande att rösta på någon bara för att du misstänker dem, men försök att ha konkreta bevis att stödja dig på.
  • Var beredd på att ändra ditt perspektiv om du behöver det.

Här kan du spela Among us online

Spelet är tillgängligt på många olika plattformar. Bland annat finns Among us PC. Spelet finns också som app till iOS och Android-enheter. Mobilversionen är ett gratis onlinespel, men innehåller reklam.

Spelet finns också till de traditionella tv-spelskonsolerna Playstation, Nintendo Switch och Xbox. Då måste du emellertid betala en slant för att ett fysiskt eller digitalt exemplar av spelet. Jag har testat spelet till PC, Android och Nintendo Switch.

Det finns ingen kvalitetsskillnad mellan de olika versionerna, som jag upplever det. Det var ingen lagg i någon av versionerna jag testade. Om du har möjlighet till det kan jag ändå rekommendera att du köper ett exemplar där du slipper reklamen. Den kan dra ner spelupplevelsen något. Att kunna spela på en större skärm är också en fördel, eftersom spelet innehåller mycket du behöver hålla koll på.

Among us

Among us – ett perfekt sällskapsspelet online

Among us är det bästa tv-spelet för fester som jag någonsin spelat. Det är engagerande och dessutom så enkelt att yngre spelare också kan vara med. Tänk dock på att spelet innehåller en del våld, så det passar inte allt för unga barn. Från tio år anser jag är en lämplig åldersgräns.

Det går fort att spela en omgång, vilket gör att jag enkelt kan klämma in en runda när jag har lite tid över. Med andra ord är det inte så tidskrävande. Om jag vill lyckas någorlunda måste jag emellertid koncentrera mig ordentligt och verkligen gå in för uppgiften. Oftast dör jag ändå, men jag har i alla fall roligt fram till att det sker. Därför ger jag det här spelet betyget 9/10.

Om du letar efter en lugnare spelupplevelse online kan jag rekommendera Wordfeud. Där är ni två spelare som spelar mot varandra. Spelet går ut på att bilda ord med sina sju bokstäver och få så många poäng som möjligt. Den av er som har flest poäng när spelet är över vinner matchen.

Among us

Grafiken i Among us online

Spelet är känt för sin enkla, färgglada och karikatyrartade grafik. Grafiken är stiliserad och minimalistisk. Karaktärerna är små, runda och har enkla ansiktsdrag. De kommer i olika färger, och spelarna kan anpassa sina karaktärer med hattar och andra kosmetiska tillbehör. Kartorna, där spelet äger rum, är också ritade i en enkel och tydlig stil.

Det minimalistiska designen gör det enkelt att fokusera på spelets handling, som går ut på att upptäcka bedragare eller att vara en bedragare och undvika upptäckt. Den tydliga färgkodningen och de enkla formerna gör att det blir lätt att känna igen både platserna och karaktärerna i spelet.

Grafiken i spelet är inte tekniskt avancerad jämfört med många andra spel, men dess charm och enkelt har bidragit till spelets popularitet.

Among us kom som film 2023

I februari 2023 kom det en film, regisserad av Kenneth Branagh, som var baserad på det här tv-spelet. Den heter Among Us, precis som spelet. Filmen kretsar kring tio astronauter som deltar i ett rymduppdrag. Snart märker de emellertid att en av dem mördar besättningsmedlemmar. Filmen har fått blandade recensioner av kritiker. De flesta tyckte att skådespelarna gjorde fina insatser, men att handlingen var undermålig. Själv har jag inte sett filmen, så jag kan inte uttala mig. I filmen deltar bland annat skådespelarna Liam Hemsworth, Pedro Pascal och Hilary Swank.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.