Domino – Spelguide och tips

Domino är ett populärt brickspel som du spelar med speciella brickor. Varje bricka är rektangulär och delad i två rutor markerade med prickar. Spelet är till för mellan två och fyra spelare och målet är att bli den första spelaren att bli av med alla sina brickor. Eftersom spelet har enkla regler passar det även barn. Du kan testa spelet gratis i den här artikeln.

Spela Domino gratis online

Domino finns också som gratis onlinespel. Du kan testa en variant direkt i den här artikeln. Det är bara att börja spela, du behöver alltså inte ladda ner något eller registrera dig någonstans.

Domino – en översikt

Här är några saker som kan vara bra att veta om Domino:

Spelkategori Brickspel/brädspel/tärningsspel
Antal spelare 2–4
Speltid Cirka 15 minuter
Åldersrekommendation Från 4 år
Du behöver Ett spelset eller internet
Svårighetsgrad Enkelt

Domino regler

En vanligt spelset består av 28 brickor. Varje bricka är rektangulär och är uppdelad i två rutor. Varje ruta är markerad med noll till sex prickar. Om du inte äger ett Domino spelset så finns det många ställen online där du kan köpa ett, till exempel Spelexperten.

Det här är ett spel för mellan 2 och 4 spelare. Om ni är fler än fyra kan ni bilda lag och spela i par.

Blanda brickorna noggrant och dela ut fem brickor var till spelarna.

Spelet börjar genom att den spelare som har den dubbelbricka med högst värde lägger den mitt på spelbordet. En dubbelbricka är en bricka som har samma antal prickar på båda sidor. Det här blir startbrickan för spelet.

Efter startbrickan går spelet i tur och ordning medurs. Under spelet ska ni turas om med att lägga brickor med samma antal ögon intill varandra. Du får lägga en bricka per omgång, sedan är det nästa spelares tur.

Om du inte kan lägga en bricka, måste du dra brickor från brickhögen tills du får en bricka som går att lägga eller tills högen är tom.

Spelet går ut på att bli av med alla sina brickor först.

Vidare måste ni lägga blanka brickor mot andra blanka brickor.

Domino regler är enkla, vilket gör att spelet även passar yngre spelare.

Domino

Så spelar du Domino

Så här spelar du tärningsspelet Domino:

  • Börja med att blanda brickorna noggrant.
  • Dela därefter ut fem brickor var till alla spelare. Brickorna som blir över lägger du i en brickhög.
  • Den spelare som har dubbelbrickan med högst värde börjar spelet. Lägg den dubbelbrickan mitt på bordet.
  • Spelet fortsätter därefter i tur och ordning medurs. Ni ska lägga brickor på var sin sida av de befintliga brickorna på spelbordet. För att du ska få lägga en bricka mot en annan måste de ha samma antal prickar på den sidan. Till exempel kan du bara lägga bricka med tre prickar bredvid en annan bricka med tre prickar.
  • Om du inte kan lägga en bricka när det är din tur måste du dra brickor från högen tills du får en bricka som du kan lägga eller tills brickhögen är tom. Om brickhögen är tom och du fortfarande inte kan spela, blir du avstängd den omgången och nästa spelare fortsätter.
  • Spelet fortsätter tills en spelare blir av med alla sina brickor eller tills ingen spelare kan spela och brickhögen är tom. Den som blir av med sina brickor först och följt Domino regler vinner spelet. Om ingen spelare kan spela och brickhögen är tom, ska ni räkna ihop värdet på era återstående brickor och spelaren med lägst poäng vinner.

Domino

Spel som liknar Domino spel

Vi kan också tipsa om några spel som liknar Domino. Till exempel kan vi rekommendera Kalaha, som är ett brädspel för två spelare. Spelet går ut på att flytta kulor runt på ett speciellt bräde med gropar. Den av er som får flest kulor i sin stora grop vinner spelet. Det här är ett spel som ställer höga krav på ditt strategiska tänkande.

Dessutom kan vi rekommendera Yatzy. Det är ett tärningsspel där ni slår fem tärningar som ni ska försöka bilda olika kombinationer med. Några exempel på kombinationer som är med i spelet är kåk, stege och Yatzy. Spelet är enkelt att lära sig och underhållande även för barn.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.

FAQ – Vanliga frågor och svar om Domino

Hur många brickor finns det i ett vanligt Domino-set?

Ett vanligt Domino-set består av 28 brickor. Varje bricka är rektangulär och är uppdelad i två rutor, var och en markerad med prickar.

Hur många spelare kan spela Domino?

Domino är ett spel för mellan 2 och 4 spelare. Om ni är fler än fyra kan ni bilda lag och spela i par.

Hur ska vi dela ut brickorna i Domino?

Börja med att blanda brickorna väl. Dela sedan ut fem brickor var till alla spelare.

Hur börjar spelet Domino?

Spelet börjar med att den spelare som har dubbelbrickan med högst värde placerar den mitt på spelbordet. Det blir startbrickan för spelet.

Vilka regler gäller för att lägga brickor i Domino?

Du kan bara lägga en bricka intill en annan bricka med samma antal prickar. Till exempel kan du lägga en bricka med tre prickar bredvid en annan bricka med tre prickar.

Vad händer om jag inte kan göra ett drag i Domino?

Om du inte har någon bricka som du kan lägga under ditt drag, måste du dra brickor från brickhögen tills du får en bricka som du kan lägga eller tills högen med brickor är tom. Om brickhögen är tom och du fortfarande inte kan spela får du stå över ditt drag och nästa spelare fortsätter i stället.

När slutar en omgång Domino?

Spelet fortsätter tills en spelare blir av med alla sina brickor eller tills ingen spelare kan fortsätta spela. Om en spelare blir av med sina brickor först är de vinnaren. Om ingen spelare kan spela och högen med brickor är tom, ska ni räkna ihop värdet på era brickor. Den av er med lägst poäng vinner spelet.

Finns det olika varianter av Domino?

Ja, det finns flera olika varianter, till exempel Chickenfoot, Mexican Train och Tiddy-Wink.