Hej Knekt – Spelguide och tips

Knekt kortspel är ett strategiskt sticktagningsspel. I många andra sticktagningsspel ska du vinna så många stick som möjligt och få poäng. I det här kortspelet ska du däremot välja dina stick med omsorg. Du får en poäng för varje poäng du vinner och i det här spelet ska du försöka få så få poäng som möjligt. Spelet passar mellan tre och fem spelare.

Hej Knekt kortspel – en översikt

Låt oss börja med en tabell med snabbfakta om Knekt kortspel.

Spelkategori Kortspel/Sticktagningsspel
Antal spelare 3–5 spelare
Speltid Ca 30 minuter
Åldersrekommendation Från 6 år
Du behöver En vanlig kortlek på 52 kort (utan jokrar)
Svårighetsgrad Medel

Kortspel Hej Knekt regler

Det här kortspelet passar mellan tre och fem spelare. Beroende på antalet spelare behöver ni emellertid göra några små anpassningar. Är ni tre som ska spela så plockar ni bort en tvåa ur kortleken innan ni sätter i gång. Vid fem spelare ska ni ta bort två tvåor. Det här ska ni göra för att alla spelare ska kunna börja med lika många kort. Ni kan även använda två kortlekar om ni är många som spelar.

I Knekt kortspel ska du försöka få noll poäng. Du ska alltså försöka få så få poäng som möjligt, men minuspoäng är också dåligt. En knekt innebär normalt en poäng. Ett undantag är dock om du vinner alla fyra knektarna under samma giv, för då slipper du få poäng.

I omgången efter att någon lyckats med att få alla fyra knektarna ökar knektarna i värde till två poäng styck. Tar samma person sedan hem alla knektarna igen blir knektarna värda tre poäng styck. Fortsätt räkna upp på det sättet.

Vidare kan ni spela med regeln att om alla spelare får varsin knekt så får ingen av er något poäng.

Under spelet ska ni spela om stick. Det innebär att en spelare lägger ett kort. Nästa spelare ska sedan försöka följa färg. Den av er som lägger det högsta kortet i rätt färg vinner sticket. Du som har vunnit sticket får sedan lägga det första kortet i nästa stick.

När någon av er fått tio minuspoäng är spelet över och den personen har förlorat.

Knekt kortspel

Hälsningarna i kortspel Hej knekt

I Knekt kortspel finns det dessutom några speciella hälsningar som du behöver ha koll på. När någon lägger en knekt måste du till exempel säga ”Hej Knekt”. Om du blir sist med att göra hälsningen eller gör fel hälsning får du straffpoäng eller måste ta upp alla kort på bordet. Det här beror på vad ni kommer överens om innan spelet börjar. De olika hälsningarna i spelet:

  • Ess – Slå till esset på bordet.
  • Kung – Du ska göra honnör.
  • Dam – Då ska du säga ”God dag dam!”
  • Knekt – Du ska säga ”Hej Knekt!”
  • Tior – Du ska vissla.

Så spelar du kortspel Hej Knekt

  • Börja med att dela ut korten. Ni ska dela ut alla korten och alla spelare ska ha lika många kort. Hur många kort du får beror alltså på hur många som deltar.
  • Ni ska inte ta upp era kort i handen, utan ha dem kvar i en hög framför er.
  • Du som sitter till vänster om givaren får börja spelet. Vänd upp det första kortet i din hög.
  • Nästa spelare lägger sedan ett kort. Spelaren kan lägga ett kort för att försöka vinna sticket eller ett för att försöka förlora det. Den av er som lägger högst kort i samma färg som det var på det första kortet vinner sticket.
  • Du som blir av med dina kort först vinner spelet.

Knekt kortspel

Spel som liknar Knekt kortspel

Om du gillar Hej Knekt kortspel skulle säkert även gilla kortspelet Hjärter. Det är ett sticktagningsspel där du ska försöka undvika att vinna stick med hjärter eller damer. Spelaren som får flest poäng förlorar. Det här spelet passar mellan tre och sex spelare.

Ytterligare ett spel som vi kan rekommendera är Chicago kortspel. I det kortspelet ska du försöka skapa olika poänggivande kortkombinationer. Den spelare som får flest poäng vinner matchen. Tyvärr finns det här kortspelet emellertid inte som spel online.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.