Sudoko – Spelguide och tips

Sudoko är ett japanskt sifferpussel som blivit oerhört populärt i Sverige. Spelet går ut på att fylla i siffrorna 1 till 9 i kvadraterna. Varje siffra får dock bara stå med en gång per rad, varje kolumn och varje kvadrat. Du kan hitta spelet i dagstidningar, speciella pusselböcker eller som onlinespel. Testa gärna att spela direkt i den här artikeln.

Gratis Sudoku online

Suduko finns som sagt även online. På nätet finns det många olika svårighetsgrader att välja mellan. Alltså finns det garanterat ett spel som passar dig, oavsett vilken nivå du befinner dig på. Klicka på spelet här ovanför för att testa det här populära sifferpusslet. Det är helt gratis och du behöver inte ladda ner något. Vi kategoriserar spelet som ett barnspel eftersom det har enkla regler och även passar barn.

Sudoku – snabbfakta

I den här tabellen får du lite snabbfakta om Sudoku:

Spelkategori Pussel/Barnspel
Antal spelare 1
Speltid Varierar kraftigt
Åldersrekommendation Från 6 år
Du behöver Ett fysiskt pussel och en penna eller internet
Svårighetsgrad Du väljer själv

I din här videon ser du hur du ska göra:

Målet i Sudoku

Det här sifferpusslet består av nio kvadrater som i sin tur består av nio rutor. I vanliga fall finns det några siffror ifyllda redan när du börjar spela. Din uppgift är att fylla i resten av siffrorna i pusslet.

Sudoku regler är enkla. Du ska fylla i siffrorna 1 till 9 så att de finns i varje rad, kolumn och kvadrat. De får dock bara förekomma en gång var per rad, kolumn och kvadrat.

Gratis Sudoku strategier

Hur gör jag då för att lösa det här sifferpusslet? Här kommer några tips på hur du kan tänka.

  • I regel finns det redan några siffror ifyllda när du börjar. Fokusera på ställen i pusslet där det redan finns siffor. Det är nämligen enklare att få ut fler siffor där det redan finns några att utgå ifrån.
  • Det kan också vara bra att skriva upp möjliga siffor för en ruta, exempelvis uppe i hörnet i rutan. Då slipper du räkna ut de olika möjligheterna flera gånger.
  • Växla mellan att titta på olika saker i pusslet. Till exempel kan du börja med att titta på de olika raderna och siffrorna där, för att sedan fokusera på hela kvadrater eller specifika siffror. Alla gör har lite olika tekniker och du behöver utveckla en teknik som passar dig.
  • Vi rekommenderar inte att chansa i spelet. Det kan bli svårt att korrigera det i efterhand om du skulle gissa fel.
  • Om du är nybörjare rekommenderar vi att du börjar med de enklaste pusslen. Tappa inte modet om det tar en liten stund för dig att komma in i spelet. Det här sifferpusslet kan vara riktigt kul och belönande när du väl kommer i gång.
  • Sudoku barn är ett bra alternativ för yngre som vill testa spelet.

Sudoku

Spel som liknar Sudoku

Om du tycker om gratis Sudoku skulle du säkert även gilla Pussel online. Det är alltså en digital version av det klassiska spelet Pussel. Spelet går ut på att matcha ihop olika små pusselbitar, så att de så småningom bildar ett motiv. På nätet finns det många olika motiv och svårighetsgrader att välja mellan. Pussel för barn finns också. Du kan läsa mer det här spelet och testa det i vår artikel om det.

Vi kan också rekommendera Domino. Det är ett spel för mellan två och fyra spelare där ni ska matcha ihop era brickor med dem som ligger på bordet. På brickorna finns det nämligen prickar och du får bara lägga en bricka intill en annan bricka som har samma antal prickar. Det här spelet finns även som spel online.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.