Couronne spel

Couronne är en kompaktare variant av Biljard. Det kan alltså vara ett alternativ om du inte har plats med ett biljardbord. Försök att stöta ner ringarna i hålen på spelplanen.

Couronne spel – snabbfakta

Couronne

I det här brädspelet är målet att få ner alla sina 15 ringar i något av hålen i hörnen. Den av er som lyckas med det först vinner matchen.

Spelet sker på ett speciellt kvadratiskt bräde eller bord. Det kan vara 75 x 75 cm eller 88 x 88 cm.

I den här tabellen hittar du ytterligare information om spelet:

Typ av spel Brädspel
Rekommenderad ålder Från 3 år
Du behöver Ett spel-set, med bräde, ringar och stötar
Tid per omgång Cirka 30 minuter
Antal spelare 2–4
Svårighetsgrad Lätt

Så spelar du Couronne

Couronne går tyvärr inte att spela gratis online. Så här gör du för att spela det med ett spel-set:

  • Ta fram spelbrädet och lägg alla ringar i den stora cirkeln i mitten av spelplanen. Det ska vara 15 ringar i varje färg.
  • Välj sedan vilken färg ni ska spela med och ta varsin stöt och stöt-ring.
  • Spelaren eller laget med gul färg ska sedan starta spelet.
  • Lägg din stöt-ring i en av de små cirklarna och stöt till från kanten.
  • Om du får ner en av dina ringar får du fortsätta. Annars går turen vidare till nästa spelare, medsols.
  • Laget eller spelaren som först får ner alla sina ringar vinner spelet.

Couronne spel regler

Under spelet ska du försöka få ner ringarna med din färg i hålen i hörnen av spelplanen. Du ska använda dig av din stöt och en stöt-ring. Stöt-ringen i Couronne är som den vita bollen i Biljard. Du ska alltså stöta till stöt-ringen först och sedan försöka sänka de andra ringarna med hjälp av den.

Om en ring hamnar utanför spelplanen ska du plocka upp den och lägga den i den närmaste cirkeln på brädet.

Du ska alltid göra dina stötar från sargen. Dessutom behöver du lägga din stöte-ring i en av de små cirklarna på spelplanen.

Under Couronne spel turas ni om med att stöta till era ringar med era stöt-ringar och stötar. Om du får ner en av dina ringar under din tur får du fortsätta och göra ytterligare en stöt. Du får fortsätta ända tills du misslyckas med att få ner en ring. Om du får ner en av motståndarnas ringar går också turen över till nästa spelare.

Om du råkar stöta ner din stöte-ring i ett av hålen måste du plocka upp en av ringarna du fått ner tidigare. Den ringen ska du lägga i cirkeln i mitten av brädet. Om du inte har fått ner någon ring ännu så händer ingenting.

Om ni är fler än två i Couronne

Couronne

Är ni fler än två som ska spela? Enligt Couronne spel regler ska ni i så fall dela in er i två lag.

Vid tre deltagare får ett lag bestå av två spelare och det andra av en ensam spelare. Laget med två spelare ska stå mitt emot varandra. Den ensamma spelaren ska då växla mellan de två återstående sidorna av spelplanen.

Om ni är fyra spelare ska ni givetvis vara två i varje lag. När ni är fyra spelare behöver ingen byta mellan de olika sidorna på spelplanen. I stället har ni varsin tilldelad sida som ni håller er till. Ni som tillhör samma lag ska stå mittemot varandra.

Couronnes historia

Det verkar troligt att dagens Couronne har utvecklats från det indiska spelet Carrom. En av skillnaderna är dock att du inte har stötar i Carrom. I stället knäpper du i väg pjäserna med dina fingrar. Formen på pjäserna är ockås annorlunda. I Carrom spelar du inte med ringar utan ska sänka något som liknar små hockeypuckar. Carrom är ett populärt och levande spel än i dag.

Ytterligare en teori är att Couronne spel utvecklats för att kunna spelas till sjöss. I det här spelet finns det ju inga bollar som rullar, till skillnad från i Biljard.

Nationalspelen i Estland och Lettland påminner mycket om spelet Couronne. De spelen heter Novuss och Koronna. Det finns även många andra liknande brädspel från Kanada och Frankrike, till exempel Pichenotte.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.