Dubbelharpan regler

Gargantua patiens eller Dubbelharpan är en variant av Harpan som du spelar med två kortlekar. Spelet går ut på att sortera in alla korten i åtta stegar som börjar med ess och slutar med kungar.

Spela Dubbelharpan gratis online

Dubbelharpan finns som gratis onlinespel. Klicka på spelet här ovanför om du vill testa det gratis. Du behöver inte ens registrera dig.

Två olika Dubbelharpan

På engelska finns det två kortspel med samma namn, vilket kan skapa förvirring. Double Solitaire eller Double Klondike, som Dubbelharpan heter på engelska, är också namnet på ett spel för två. Där spelar ni mot varandra med varsitt Harpan spelupplägg.

Om du vill vara säker på att hitta information om patiensspelet Dubbelharpan på engelskspråkiga sidor ska du skriva Gargantua solitaire.

Den här artikeln kommer att fokusera på Gargantua patiens eller Dubbelharpan för en spelare.

Dubbelharpan regler

  • Gargantua patiens eller Dubbelharpan gratis sker med två vanliga kortlekar, det vill säga 104 kort.
  • Dubbelharpan regler är i princip desamma som för Harpan. Det som skiljer är egentligen bara att spelet sker med två kortlekar och du ska bilda åtta stegar istället för fyra.
  • Du får flytta flera kort samtidigt, men bara om de redan ligger i rätt ordning. I det här spelet innebär rätt ordning att korten ligger i fallande värdeordning och alternerande färger. Vartannat kort ska nämligen vara svart och vartannat rött.
  • Tomma kolumner får du bara fylla med ett kung-kort.
  • Målet är att bilda åtta stegar som går från ess till kung. Stegarna måste dessutom följa färg. Eftersom du spelar med två kortlekar ska du skapa två stegar för varje färg.
  • Vänd upp kort ur talongen om du inte kommer vidare i spelet. Om du får slut på drag kommer spelet att berätta det för dig om du spelar online. Då har du förlorat.

Så spelar du Dubbelharpan gratis

Dubbelharpan regler

Så här enkelt spelar du Dubbelharpan online:

  1. Klicka i gång spelet genom att ange om du vill dra ett eller tre kort i taget från talongen. Tre kort är det svårare alternativet.
  2. Nu kommer datorn att förbereda spelplanen åt dig automatiskt. Som du ser består den av nio kolumner, där det översta kortet är öppet. Över kolumnerna finns det åtta tomma rutor. Det är där du ska bygga dina stegar. Till vänster finns en talong eller resthög. Därifrån ska du dra kort under spelets gång.
  3. Börja spela genom att flytta runt korten mellan de olika kolumnerna. För att flytta korten drar du helt enkelt i dem med din muspekare. Du får bara flytta ett kort om du kan lägga det på ett annat kort som har ett steg högre värde och motsatt färg. Till exempel kan du lägga en klöver tvåa på en hjärter trea.
  4. Om du får upp ett ess kan du lägga det direkt i en av rutorna över kolumnerna. Bygg sedan vidare på stegen genom att lägga till en tvåa i samma färg, sedan en trea och så vidare. Avsluta stegen med en kung.
  5. Om du lyckas bilda åtta stegar som följer färg vinner du spelet.

Strategier för Dubbelharpan

Dubbelharpan regler är enkla, men patiensen kan ändå vara klurig att lösa. Här är några grundläggande strategier för att spela Dubbelharpan:

  • Fokusera på att vända upp dolda kort så snabbt som möjligt för att öka dina alternativ.
  • Försök att tömma en eller flera kolumner för att skapa utrymme för kungar.
  • Flytta ess och tvåor till grundhögarna så fort du kan.
  • Försök att gå igenom reservhögen så få gånger som möjligt. Leta efter möjligheter att använda varje kort.
  • Försök att hålla grundhögarna relativt jämna, så att du inte låser dig genom att bara fokusera på en.
  • Försök att alltid tänka ett par drag framåt. Vilka konsekvenser får ditt drag? Kommer det att öppna upp nya möjligheter eller snarare begränsa dina val?
Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.