Flipperspel - Spelguide och tips

Flipperspel är ett populärt arkadspel som går ut på att använda en plattform med rörliga spakar för att slå en liten kula runt på en lutande spelplan. Målet med spelet är att samla poäng genom att träffa olika mål och hinder på spelplanen. Om kulan åker ner längst ner på spelplanen förlorar du. Idag finns det många olika versioner av spelet med olika utformning och svårighetsgrader.

Snabbfakta om Flipperspel

Här får du en första överblick av tv spelet Flipperspel:

Spelkategori Arkadspel/Tv-spel
Antal spelare 1 spelare
Speltid Varierar
Åldersrekommendation Från 5 år
Du behöver En flippermaskin eller internet
Svårighetsgrad Varierar

I den här videon får du några tips för hur du ska lyckas med ditt Flipper spel:

Så spelar du Pinball

Pinball går ut på att använda två spakar för att kontrollera kulan på spelplanen för att samla poäng.

De spakar som du styr i Flipper heter flipprar. Du ska försöka hålla kulan i spel så länge som möjligt.

Så här gör du:

  1. Börja med att välja en maskin som du vill spela på. Maskinerna kan ha olika teman, layout och svårighetsgrad.
  2. Lägg sedan i pengar. De flesta pinball-maskiner i arkader eller spelhallar kräver att du sätter in en viss mängd pengar för att starta spelet. Moderna maskiner kan också använda elektroniska betalningsmetoder.
  3. När du har lagt i pengar i Flipperspelet ska du trycka på en startknapp för att starta spelet. Kulan kommer då ner i en ränna och du får själv skjuta i väg den med en spak på maskinen.
  4. Använd de två knapparna på maskinens nederkant för att slå kulan. Tryck på den högra knappen för att styra höger flipper och den vänstra knappen för att styra vänster flipper.
  5. Målet är att använda flipprarna för att träffa olika mål på spelplanen. När kulan träffar sådana objekt tjänar du poäng. Försök att träffa de rörliga målen och ramperna för att öka dina chanser att samla poäng.
  6. Spelplanen har flera olika hål och fallgropar där kulan kan försvinna. Försök att använda flipprarna för att hålla kulan i spel och förhindra att den faller genom hålen. Ju längre du kan hålla kulan i spel, desto fler poäng kan du samla.
  7. Genom att träffa specifika mål och utföra olika kombinationer av handlingar kan du aktivera bonusar, multiplikatorer och andra speciella effekter som kan hjälpa dig att samla ännu fler poäng.
  8. Spelet fortsätter tills kulan slutar vara i spel genom att du tappar den genom ett hål. Då kan du antingen lägga i mer pengar för att fortsätta spela eller välja att sluta spela.

Flipperspel till salu

Arkadhallarna som var så populära förr är i princip borta nu. Det går emellertid att köpa en maskin som du kan ha hemma för eget bruk. På Blocket finns det till exempel många Flipperspel till salu. Det går även att köpa nytillverkade maskiner på Flipperdoktorn. Där kan du dessutom hyra spelmaskiner, om du planerar en fest eller bara vill ha maskinen under en begränsad period.

Om du vill bygga ditt eget spel så finns det möjlighet till det också. Det finns nämligen modeller som du ska bygga ihop innan du kan börja spela.

Flipperspel

Olika typer av Flipperspel

Det finns många olika typer av Flipper spel-maskiner. De varierar bland annat i design, teman och spelmekanik.

Här är några exempel på olika typer av maskiner:

  • Mekaniska maskiner
  • Elektroniska maskiner
  • Moderna tematiska maskiner
  • Wide body Pinball-maskiner
  • Flipperspel med flera nivåer och banor
  • Limited edition och samlarmaskiner

Mekaniska maskiner

Innan de elektroniska maskinerna fanns mekaniska versioner av spelet. Idag behöver du nog gå till ett museum för att se den här versionen av spelet. Det här är de tidigaste formerna av Flipper spel. De har enklare layouter och mekanik jämfört med moderna maskiner.

Elektroniska maskiner

Under 1930-talet kom de första elektroniska Pinball-maskinerna. Det gjorde det möjligt för spelplanen att ha mer avancerade ljus- och ljudeffekter. De maskinerna hade fortfarande mekaniska flipprar och komponenter, men elektroniken gav nya möjligheter för spelupplevelsen.

Digitala maskiner

Under sjuttio och åttiotalet blev spelet allt mer digitalt. Det kom några tv spels-versioner av spelet och det kom som datorspel. Numera finns spelet till och med som gratis onlinespel. En version hittar du längre upp i den här artikeln.

Moderna tematiska maskiner

Många maskiner är tematiskt utformade kring olika populära varumärken, filmer, TV-program eller band. De här maskinerna har specifika teman och berättelser som återspeglas i spelplanen, ljuden och grafiken. Exempelvis finns det maskiner med tema Familjen Addams, Star Trek, Sagan om ringen.

Wide body Pinball-maskiner

Vissa maskiner har bredare kabinetter och spelplaner än de vanliga. De här maskinerna kallas Widebody-maskiner och ger mer utrymme för komplexa spelplaner och fler mål.

Flipperspel med flera nivåer och banor

Moderna maskiner kan ha spelplaner i flera nivåer eller flera separata banor som kulan kan röra sig mellan. Det skapar en mer dynamisk och utmanande spelupplevelse.

Limited edition och samlarmaskiner

Vissa maskiner finns bara i begränsade upplagor. De kan ha specialdesignade spelplaner, unika mekanismer och exklusiv konst. Den här typen av maskiner riktar sig framför allt till samlare.

Flipperspel

Spel som liknar Flipperspel

Om du tycker om Flipper spel kan du även testa andra arkadspel som Tetris eller Pong. Pong är en digital version av bordtennis, där du och din motståndare ska skjuta en prick över spelplanen. Tetris är däremot ett pusselspel för en person. Du ska försöka passa ihop de olika klossarna som dalar ner från taket så att de passar på spelplanen. När du får ihop en fullständig rad får du poäng och raden försvinner. Om klossarna bildar en stapel som når ända upp till toppen av spelplanen förlorar du.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.