Krypterat spel

Tycker du om att lösa kluriga gåtor? Då kan Krypterat spel vara rätt för dig. Det är nämligen ett partyspel som går ut på att dekryptera budskap på kort. Försök att hinna tyda så många kort som möjligt innan sanden är slut i timglaset. I den här artikeln har jag samlat allt du behöver veta för att kunna spela Krypterat spelet.

Snabbfakta om Krypterat sällskapsspel

Det är det svenska spelföretaget Spelfabrik som har skapat det här spelet. De har även skapat flera andra partyspel, som Tipsy, Gör eller drick och Skrapa en Dejt.

Originalversionen av Krypterat spel har en rekommenderad ålder på från 16 år. Det beror inte på att spelet är komplicerat. Orsaken är i stället att spelet innehåller en del grovt språk och ämnen som inte passar barn. Om du ska spela tillsammans med någon som är yngre rekommenderar jag därför att du väljer familjeversionen av Krypterat.

Spelkategori Partyspel, sällskapsspel, kortspel, frågespel
Antal spelare 2–20
Speltid 20–40 min
Svårighetsgrad Medel
Du behöver Ett spel-set
Åldersrekommendation Från 16 år
Tillverkare Spelfabrik

Så spelar du Krypterat spelet

Spel-setet för det här sällskapsspelet består av 400 frågekort och ett timglas. Målet i spelet är att dekryptera budskapet på så många kort som möjligt innan tiden tar slut. Vänd på timglaset, läs upp vad det står på ett kort och försök att lista ut vad det står egentligen. Om du lyckas går du vidare till nästa kort. Du som lyckas dekryptera flest kort vinner spelet.

Det är en sammanfattning av spelet. I spelguiden här nedanför får du se mer i detalj hur du spelar Krypterat spel.

Krypterat spel

Förberedelser

  1. Först och främst behöver ni bestämma er för om ni ska spela i lag eller inte. Ni som ska samarbeta ska helst sitta på samma sida av bordet, så att ni kan läsa era kort samtidigt.
  2. Kom därefter överens om vad som gäller för att en spelare eller ett lag ska vinna. Med andra ord bestämmer ni ett antal kort som ni behöver klara för att vinna, till exempel 20 eller 30.
  3. Ni behöver också bestämma hur ni ska göra med kategorierna i spelet. Korten i spelet är uppdelade i tre färger som representerar olika frågekategorier. De olika kategorierna är Dirty, party och aktuellt. Ni kan välja att spela efter kategori eller slumpa kort ur de olika kategorierna.
  4. Om ni vill spela efter kategori ska ni dela upp korten efter de tre färgerna. Annars blandar du bara ihop allihop.
  5. Slutligen behöver ni komma överens om vem av er som ska börja. Det kan ni till exempel göra genom en omgång sten-sax eller påse.

Krypterat spel – Spelets gång

Spelet startar genom att ni vänder på timglaset. Nu ska du som är den första spelaren försöka hinna lösa gåtorna på så många kort som möjligt. Det är din motståndare som ska hålla upp korten med gåtorna.

På baksidan av kortet står lösningen och en ledtråd. Så var noga med att inte visa den texten för den som ska försöka lösa gåtan.

Du som ska lösa gåtan ska läsa upp det som står på kortet högt. Om du lyckas lösa gåtan ska du behålla kortet. Fortsätt gissa tills tiden är slut.

Turen går sedan vidare till nästa spelare, som sitter medsols.

Det går också att be om ledtrådar och passa. Du kan läsa mer om det under nästa rubrik.

Du som först löser det antalet kort som ni bestämde innan vinner spelet.

Krypterat spel

Ledtrådar och passningar i Krypterat spel

Under spelet går det som sagt också att be om ledtrådar. Då läser motspelaren som håller kortet upp ledtråden på baksidan av kortet. Tänk dock på att spelet går på tid och att det även tar tid att läsa upp ledtrådarna.

Därför kan passning vara ett bättre alternativ när du inte kan svaret. Då säger du helt enkelt ”Pass!” och får ett nytt kort. Du får inte passa mer än tre gånger i rad.

Krypterat spel regler

  • Krypterat sällskapsspel har flexibla regler. Det gör att det är lätt att anpassa efter tycke och smak. Till exempel bestämmer ni själva hur många kort ni behöver klara för att vinna. 20 är emellertid ett vanligt val. Dessutom bestämmer ni själva om ni ska spela efter kategori eller inte.
  • Spelet går både att spela i lag och individuellt.
  • Inför varje spelares tur ska ni vända på timglaset. Spelaren ska sedan försöka lösa gåtorna på så många kort som möjligt innan tiden tar slut. Läs upp vad det står högt och försök lista ut vad det hemliga budskapet är.
  • Du kan också be om en ledtråd eller passa, om du inte kommer fram till lösningen.
  • När du har löst gåtan på ett kort ska du behålla det. Lägg det i en hög vid din plats.
  • Du som kommer upp i det överenskomna antalet löst kort först vinner spelet.

Familjeversionen av Krypterat spel

Som jag nämnde finns det dessutom en familjeversion av det här spelet. Den varianten har en rekommenderat ålder från sex år. Precis som originalet tar en omgång runt 20–40 minuter. Ni spelar också på samma sätt som originalversionen och spelet passar lika många deltagare. Den familjevänliga versionen av spelet heter Krypterat: Familjeversionen.

Krypterat spel

Köp Krypterat spelet 2024

Det här spelet finns dessvärre inte som gratis onlinespel. Däremot går det att köpa online. Det finns många nätbutiker som erbjuder spelet. Personligen rekommenderar jag att du kikar in på Pricerunner. Om du söker på spelet Krypterat där kommer du att få upp en lista med de bästa priserna just nu. Längst upp på listan kommer du att se butiken med lägst pris.

Krypterat spel – det perfekta partyspelet

Det här är det bästa partyspelet jag känner till. Spelet är snabbt, roligt och många kan vara med. Dessutom går det enkelt att variera reglerna, så att spelet passar till alla typer av fester. Det finns även en familjeversion som ni kan spela på familjeträffar.

Ett annat roligt frågespel är När då då?. Det är ett frågespel som är inriktat på historiska händelser. Spelet går ut på att sortera in de olika händelserna på en tidslinje. Du som först får ihop tio rätta svar vinner spelet.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.