Whist - Spelguide & Tips

Whist eller Fyrmanswhist är ett roligt kortspel som går ut på att vinna så många stick som möjligt. Det här spelet är en föregångare till många moderna kortspel, inklusive Bridge. Den klassiska varianten av spelet är anpassad för fyra spelare. Det finns också många andra varianter av spelet. Läs vidare för att lära dig spela det här klassiska kortspelet.

Spela Whist gratis online

Whist är ett populärt kortspel som även finns som gratis spel online. Du kan testa varianten Spader direkt i den här artikeln. Det är som sagt gratis att spela. Du behöver inte ens registrera dig.

Whist regler

Här är de grundläggande reglerna för spelet:

  • Det här kortspelet sker med en vanlig kortlek på 52 kort. Ta bort jokrarna innan ni börjar spela.
  • Ha även tillgång till papper och penna så att ni kan skriva ner era poäng.
  • Ni spelar i lag om två och tävlar om att vinna flest poäng.
  • Det lag som först får 13 poäng vinner matchen.
  • En match består av fyra omgångar.
  • Det sista kortet ni delar ut blir trumffärgen för omgången. Givaren ska visa det för alla andra, sedan behålla det på handen.
  • Alla poäng över sex ger er ett poäng. Om ett lag vinner tio stick får det alltså fyra poäng, för att ta ett exempel. Det beror på att tio minus sex blir fyra.
  • Ni vinner ett stick genom att lägga det högsta kortet i den aktuella färgen eller i trumffärgen.
  • Trumfkort slår alla kort i andra färger.
  • Ess är det högsta kortet i Whist. Alltså är det den klassiska värdeordningen som gäller.

Whist

Så spelar du Fyrmanswhist

Det är enkelt att spela det här kortspelet. Så här gör du:

Förberedelser

  1. Börja med att dela in lagen.
  2. Ta sedan fram kortleken och plocka bort eventuella jokrar.
  3. Blanda därefter kortleken noga.
  4. Utse en givare som delar ut korten den första omgången.

Whist – Spelets gång

  1. Givaren delar ut 13 kort var till spelarna.
  2. Du som sitter till vänster om givaren börjar med att lägga ut ett kort.
  3. Turen går vidare medsols till nästa spelare som ska försöka följa färg. Annars kan spelaren lägga ett kort i trumffärg eller en helt annan färg.
  4. Den spelare som lägger det högsta kortet i den ursprungliga färgen eller den högsta trumfen vinner sticket.
  5. Lägg undan korten ni spelat ut och påbörja ett nytt stick.
  6. Fortsätt på samma sätt tills ett av lagen har fått ihop 13 poäng. Det laget vinner matchen.

Olika typer av Whist

Hittills har jag skrivit om Fyrmanswhist eller den klassiska varianten av spelet. Det finns emellertid många olika varianter av det här spelet. Här är bara några få exempel:

Bid Whist

I Bid varianten eller kontraktswhist lägger ni bud på antalet tricks ni tror att ni kommer att vinna i varje runda. Spelet sker med en vanlig kortlek på 52 kort samt två jokrar, så totalt 54 kort. Ni spelar i lag om två. Spelet passar bäst för fyra spelare.

Knockout Whist

I den här varianten blir du knockad ut ur spelet om du inte vinner någon stick.

Solo Whist

Ett spel för fyra spelare. Namnets solo syftar till att spelare kan lägga bud för sitt eget spel, istället för tillsammans med en lagkamrat. Då spelar solospelaren mot alla de tre andra spelarna. I övrigt är spelet väldigt likt den klassiska varianten.

Minnesota

En enklare variant utan trumffärger. Spelet sker med två lag om två som spelar mot varandra.

Svensk whist

I den svenska varianten av spelet med två olika kontrakt – röda kort eller svarta kort. Laget visar rött kort om ni vill spela för att vinna så många stick som möjligt. Ett svart kort innebär däremot att laget spelar för att försöka undvika att vinna stick.

Spader

En typ av kontraktswhist där spader alltid är trumffärg. Testa det gärna som gratis spel online.

Whist

Whist – perfekt till spelkvällen

Fyrmanswhist är ett spel som återkommer på mina spelkvällar hemma hos kompisar. Det beror på att det är ett spel som jag och mina bekanta tycker är engagerande. Whist regler är dessutom inte särskilt svåra, vilket jag ser som en fördel. Jag har inget emot kluriga spel, men då ska helst själva spelet vara klurigt snarare än reglerna. Det känns segt att sitta uppe halva natten och läsa regler innan jag äntligen kan sätta i gång. Jag vill oftast bara börja spela. Då passar Whist perfekt. Om jag vet att vi ska bli fyra spelare föreslår jag i regel det här kortspelet eller Poker.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.